Тайните на каталунския крем

Каталунски Крем

Каталунският крем (Crema Catalana), е традиционен крем-десерт в Барселона. Той се предлага в почти всеки ресторант и кафене както като крем, така и под формата на ликьор.

Задължителни в каталунския крем са канела и лимон. Той се сервира в широки глинени или керамични съдове, с ниски стени. Класическите рецепти за приготвянето му са две – на фурна, подобно на крем карамела, но без брашно, или чрез варене. Тук ще откриете най-популярните начини за приготвянето на каталунския крем, както и тайните и тънкостите в това начинание.

Каталунски крем

Необходими продукти: 600 мл пастьоризирано прясно мляко, 3 жълтъка, 4-5 лъжици кристална захар, 1 пръчка канела, кората на 1 лимон, (ненастъргана), 1 прахче ванилия, 3 с.л. царевично нишесте, 6 с.л. захар за карамел.

Начин на приготвяне: 60 мл от млякото се разбива с жълтъците и нишестето. Останалото мляко се слага на котлона, заедно със захарта, пръчката канела, лимоновата кора и ванилията, докато заври. Бърка се, за да не загори. Когато от млякото започне да излиза пара, температурата на котлона се намалява.

Канелата и лимоновата кора се отстраняват. Сместа с жълтъците се налива на тънка струя в млякото, като се бърка енергично, докато кремът се сгъсти.

Крем брюле

Все още горещият крем се разлива в чашките за сервиране. Охлажда се и се съхранява в хладилника.

Каталунския крем се сервира поръсен с кристална захар, която се карамелизира с готварска горелка. Ако не разполагате с такава, загрейте захарта на котлона до златисто и полейте на тънка струя всяко кремче.

Каталунски крем на фурна

Необходими продукти: 4 едри жълтъка, 70 г ситна захар, 2 с.л. царевично нишесте, кора от 1 лимон, 1 пръчка канела, 250 мл мляко, 250 мл пълномаслена сметана, кафява захар.

Начин на приготвяне: Жълтъците се разбиват със захарта. Добавят се нишестето и лимонената кора. При постоянно бъркане се наливат млякото и сметаната. Сместа се прелива бавно в тенджера с дебело дъно. Добавя се пръчка канела. Сместа се слага на бавен огън. Кремът се бърка постоянно, докато не се сгъсти.

Кремът се сваля от котлона и се прецежда през ситно сито. Разпределя се по купички, охлажда се и се прибира в хладилника. Преди сервиране се поръсва със захар, а купичките се подреждат в тава. Слагат се под нагорещения реотан във фурната, докато потъмнее захарта. Кремът се сервира веднага след изпичане.

5 1
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати