Неустоими рецепти за миш-маш

Неустоими рецепти за миш-маш

Миш-машът е една от най-големите гордости на традиционната ни кухня. Няма по-практична комбинация от тази между лук, чушки, домати, яйце и сирене - продукти, които могат да бъдат открити във всеки български дом.

Рецептата за миш-маш се предава от поколение на поколение. Приготвен със солидно количество масло, той е блажен, ароматен и невероятно вкусен.

В различните региони у нас съществуват различни вариации за приготвянето на миш-маша. Някои заменят сиренето с извара, други смесват двете съставки, трети пък използват чушки от буркан. Единственото задължително условие при приготвяне на миш-маша, е попарването и старателно обелване на доматите. Тук ще откриете четири от най-обичаните рецепти за любимото българско ястие:

Класически миш-маш

Необходими продукти: 5 големи червени чушки, нарязани на дребни парченца, 500 г домати, нарязани на кубчета, 250 г сирене, 100 г масло, 5 яйца, ½ връзка магданоз, 1 малка глава лук, сол.

Начин на приготвяне: Половината масло се загрява в тенджера. Добавят се чушките и наситненият лук. Зеленчуците се задушават за 15 минути под капак, след което се прибавят доматите. Оставят се да къкрят на бавен огън, без капак. Когато течността от зеленчуците се изпари напълно, се добавя и другата половина от маслото. Разбърква се и се добавят сиренето и яйцата. Бърка се енергично още 5-7 минути. Миш-машът се сваля от огъня и се поръсва със ситно нарязания магданоз.

Миш-маш по шопски

Неустоими рецепти за миш-маш

Необходими продукти: 2 стръка праз лук, 1 глава кромид лук, 5 големи картофа, 5 чушки пресни, 2 люти чушки, 100 мл растително масло, 5 червени домата, половин връзка магданоз, 2 стръка целина, сол, черен пипер.

Начин на приготвяне: Лукът, празът, чушките, доматите и целината се нарязват на ситно. Картофите се сваряват и се настъргват на ренде. Растителното масло се загрява в тиган. Празът, лукът и чушките се слагат в тигана. Когато се задушат, се добавят се настърганите домати, заедно с подправките. Когато доматите се сварят, се добавят настъргани картофи. Бърка се до сгъстяване на сместа.

Миш-маш в гювеч

Необходими продукти: 2-3 глави лук, 2-3 домата, 5-6 печени чушки, 300 г сирене, 1 връзка магданоз, 3-4 яйца, олио, сол и черен пипер

Начин на приготвяне: Лукът се нарязва на филийки. Слага се да се задуши в тиган с малко олио и вода. Вътрешността на доматите се издълбава, нарязва се на ситно и се добавя към лука. Разбърква се и се добавят още половината натрошено сирене, сол и черен пипер.

С получената смес се пълнят издълбаните домати и изпечените чушки. Нареждат се в глинен гювеч и се поръсва се с останалото натрошено сирене. Върху всеки домат се чуква по едно яйце. Гювечът се запича в умерена фурна. В края на готвенето се поръсва със ситно нарязан магданоз.

Миш-маш с кайма

Необходими продукти: 100 г свинска кайма, 100 г телешка кайма, 400 г червени чушки, 8 домата, 2 глави лук, 4 скилидки чесън, 4 яйца, чубрица, босилек.

Начин на приготвяне: Чушките се пекат и обелват. Нарязват се на ситно. Двете кайми се раздробяват и се запържват в малко зехтин. Когато омекнат, към тях се прибавят нарязан на кубчета лук и чушките.

Когато поомекнат, се добавят доматите и се посолява. Оставя се да се задушат на слаб огън за 10-15 минути. Чесънът се нарязва на ситно или се счуква и се добавя към сместа, заедно с чубрицата и босилека. Последни се добавят яйцата. Разбърква се старателно и се готви още 5-6 минути.

Рейтинг

5 3
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати