Как се правят мариновани плодове за сладкиши и меса

Как се правят мариновани плодове за сладкиши и меса

Мариновани вишни

Всеки знае как и с какво да маринова месо или зеленчуци, но е малко известен фактът, че на мариноване подлежат и плодовете. Добавяйки им различни подправки и аромати, те се превръщат в чудесна гарнитура към месни блюда или риба или се предлагат самостоятелно под формата на плодова салата.

За да мариновате плодове обаче е добре, след като добавите любимите си аромати и вкусове, да ги затворите в буркани и да ги стерилизирате. По този начин не само че подправките ще попият напълно в плодовете, но и ще можете да съхраните маринованите плодове за по-дълго време. Ето няколко варианта как да мариновате плодове:

Мариновани вишни или череши

Необходими продукти: около 5 кг вишни или череши, няколко зрънца карамфил, пръчка канела; марината, приготвена от 2 л вода, 1. 500 г захар, 1. 25 л оцет.

Начин на приготвяне: Плодовете се измиват и се изсипват в буркани, като във всеки буркан се добавя малко парченце канела и по 1- 2 зрънца карамфил. Маринатата се приготвя, като се сложи да кипне водата със захарта и после се добави оцетът. Още докато е гореща, така приготвената марината се изсипва върху плодовете, бурканите се затварят и се стерилизират за 10 мин.

Мариновано грозде

Мариновано грозде

Необходими продукти: около 5 кг грозде, няколко зърна карамфил, пръчка канела; марината, приготвена от 3 л вода, 750 г захар и 1. 25 л оцет

Начин на приготвяне: Подбират се по-едри зърна грозде, които се измиват и се насипват в буркани. Отгоре се заливат с горещата марината, приготвена по гореописания начин, и се добавят карамфилчетата и парченцата канела. Бурканите се затварят и се стерилизират за 10 мин.

Мариновани сливи

мариновани сливи
Снимка: Илияна Димова

Необходими продукти: около 5 кг сливи, пръчка канела, няколко зърна карамфил; марината, приготвена от 2. 5 л вода, 1. 25 л оцет и 1, 25 кг захар

Начин на приготвяне: Избират се узрели, но твърди сливи, измиват се и се почистват от костилките. Изсипват се в буркани, като във всеки буркан се слагат по парче канела и 1-2 карамфилчета. Бурканите се заливат с горещата марината, приготвена по гореописания начин, затварят се и се стерилизират за 10 мин.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати