Месото за скара се приготвя така! Следвай съветите на готвачите

Бутчета на скара
Спираловидна резачка на плодове и зеленчуци за декорация
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Спираловидна резачка на плодове и зеленчуци за декорация
9.20 лв.
Виж ››

Птиче и дивечово месо

Цели птици и сочни парчета месо като например горните бутчета и крилцата са най-подходящият избор. При непокрита с капак скара няма да се изпече добре цяла голяма птица, освен ако не се разреже наполовина или не се разфасова на порции. Ако все пак държите да е цяла и ако скарата ви е пригодена за това, можете да я изпечете на шиш.

Винаги проверявайте дали месото е готово, като продупчите птицата между горната част на бутчето и гърдите. Когато цветът на изтичащия сок се избистри, месото е готово. Разрязването наполовина става, като сложите птицата по гръб и режете и от двете страни на гръбначната кост, като я отстраните изцяло. Обърнете всяка от двете половинки с кожата нагоре и с помощта на дланта си натиснете ребрата, за да изравните с останалата част. При разфасоването се получават по две филета, две горни бутчета, две долни бутчета и две крилца.

Агнешко месо

Агнешки котлети на скара

Агнешкото филе и агнешките котлети, пържолите от бут и агнешката рибица са подходящи за печене. За да приготвите котлетите, изрежете всичките излишни тлъстини, като оставите само тънък слой от външната страна. Това ще намали до минимум внезапните разпалвания на огъня, причинявани от капещата мазнина. Шишчетата стават най-добре от месо от плешка. Месото от бута е по-постно. Агнешката кайма може да се направи от месо от плешка или друго останало месо. Каймата ще стане с по-гладка структура, ако месото се смели с месомелачката поне два или три пъти.

Свинско месо

Свинско на скара
Снимка: Елена Стефанова Йорданова

Свинското месо е малко по-жилаво от телешкото и агнешкото. То се нуждае от по-дълго печене, поради което е възможно да стане по-сухо, затова мариноването на свинското месо е задължително. Ребърцата, котлетите и филето са подходящи за печене на скара, както и свинската кайма. За да приготвите котлетите, изрежете всичките излишни тлъстини, като оставите само слой с 1 см дебелина от външната страна на котлетите. Ребърцата трябва да се пекат по-дълго време на слаб огън, като можете първоначално да ги печете във фурна, а само последните 15 минути да ги печете на скара.

Телешко месо

Телешка пържола на скара

Изберете най-качественото телешко месо, което можете да си позволите. Телешкото месо от бут, телешкото филе, телешката рибица, телешкият котлет с Т-образна кост и телешката пържола при ребрата са най-крехки и най-добре се изпичат на силен огън, без да станат жилави. Потърсете телешко месо, което е леко нашарено с тлъстинки. Това ще гарантира запазването на сочността на месото по време на печене. За да подготвите телешкото месо, отстранете всичките излишни тлъстини и оставете само 1 см от тях. Това ще намали значително внезапните разпалвания на огъня заради капещата мазнина и в същото време ще запази сочността на месото. С върха на остър нож разрежете сухожилията и през разстояние от 2.5 см направете разрези е останалата по края тлъстина, за да избегнете свиването на месото по време на печене.

Риба

Скумрия на скара

Разнообразието на рибите и морските деликатеси, които са подходящи за печене на скара, е много голямо. Независимо от размерите на рибата, независимо дали ще я приготвяте цяла или ще използвате само филето, тя винаги ще се изпече добре, ще стане крехка и вкусна. Тлъстите риби като сьомгата и скумрията са много подходящи за печене на скара.

За да остане рибата сочна, мариновайте я предварително, а по време на печенето я намазвайте често с мазнина. Рибата може да се завие в лозови листа, листа от маруля или резени бекон, за да се избегне изсушаването по време на печене. Може да се пече и завита в алуминиево фолио, въпреки че като я приготвите така, тя няма да придобие пушен вкус. Ако правите шишчета, използвайте само риба с плътно месо като морски дявол или сьомга.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати