Приготвяне и овкусяване на телешка кайма

Телешка кайма

Без съмнение каймата се нарежда на едно от първите места в категорията любими месни специалитети. Все пак, кой не обича мусака или пържени кюфтенца? Каймата е най-често използваната месна смес, тъй като може да се добави към почти всяко ястие.

Във всеки един магазин за месо се предлага готова кайма. За съжаление, често тя не е приготвена както трябва и не успява да оправдае очакванията ни. Затова, за да сме сигурни, че ще похапваме истинска и вкусна телешка кайма, можем или да помолим да ни я смелят в магазина от парче месо, или да си я направим сами вкъщи.

По-голямата част от хората избират първия начин, тъй като е по-лесно, а и не всички има месомелачки в къщите си. За вкусна и крехка кайма най-подходящото месо е телешкото вратно месо или част от бут със запазена вратна част. За по-добра консистенция може да прибавите и свинско месо, като пропорциите трябва да са 70% на 30%.

След като сте избрали месото, помолете продавачът да ви го смели и за вас ще остане само овкусяването му.

Приготвяне и овкусяване на телешка кайма

Мусака с телешка кайма

Ако пък сте решили да правите каймата вкъщи, то след като се приберете, трябва да измиете месото и да го почистите от жилките и ципите. След това го нарязвате на малки парчета и го смилате в месомелачката или кухненския си робот. Разбъркайте добре смляната смес и я оставете да престои за 24 часа в хладилник.

След като каймата ви вече е готова, ви остава само да ѝ сложите правилните подправки в зависимост от това какво ще приготвяте. От овкусяването на телешката кайма зависи колко вкусно ще е ястието с нея.

В каймата задължително се слага сол. Може да я овкусите и с кимион - традиционната българска подправка за месо. Ако ще правите кюфтенца, прибавете ситно накълцан лук, черен пипер, чубрица и магданоз. По желание можете да добавите и намокрен бял хляб и жълтък.

Ако ще приготвяте мусака или пълнени чушки, освен сол и кимион може да добавите черен и червен пипер и чубрица.

Приготвяне и овкусяване на телешка кайма

Спагети с телешка кайма

За направата на спагети Болонезе или друго макаронено ястие е най-добре в каймата да сложите сол, кимион, риган и босилек.

След прибавянето на подправките, трябва да размесите добре каймата, за да могат да се разнесат из цялата смес.

За овкусяването на телешката кайма е необходимо каймата да престои заедно с подправките поне 30 минути.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати