Намалете солта, компенсирайки с пикантни храни

Спиране на солта
3 броя маски с клапан и антибактериален слой-13%
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
3 броя маски с клапан и антибактериален слой
28.80 лв.
25.00 лв.
Виж ››

Всеки знае, че прекалената консумация на някои храни не води до нищо добро. Подобна е ситуацията и със солта. Ако прекаляваме с яденето на твърде сол и солени храни, може да си докараме високо кръвно налягане и сърдечно-съдови заболявания. Но решението е не само да спрете да ядете сол, което за някои хора е доста труден процес.

Ново проучване намира лесно и доста апетитно решение на проблема за хората, любители на соленото. А именно - заместване на солените храни с пикантните храни. Оказва се, че те действат на мозъка ни съвсем както, когато ядем нещо солено. Т.е. за нашия мозък няма разлика дали ядете сирене или люта чушка. Активират се все едни и същи центрове в мозъка. Затова, ако обичате солено, а не трябва да ядете, защото имате риск от хипертония, то заложете на пикантните храни като пикантни сосове и лют пипер.

Люто

Така е напълно възможно да намалите приема си на сол, без да усетите някакво напрежение. А данните за консумирането на сол са стряскащи - според Световната здравна организация (СЗО) хората ядат 30% повече сол от количеството, определяно като безопасно за сърцето и кръвоносните съдове. А това, разбира се, води до развитие не само на сърдечносъдови заболявания, но и на други хронични здравословни проблеми като затлъстяване и диабет и какво ли още не.

Сега има лъч надежда с новината, че може да заместим соленото с пикантното. Така в умерени дози алкалоидът капсаицин, придаващ характерния аромат и вкус на пикантните храни, инервира и рецепторите, възприемащи соления вкус на храната. Тази особеност е доказана с проучване, обхващащо 600 души с различни предпочитания към солено и пикантно. Установено е, че хората, които обичат да ядат пикантни храни, много рядко злоупотребяват със солта, за разлика от хората, които не обичат пикантния вкус.

Пикантни храни
Снимка: Албена Асенова

Факт е, че първата група хора имат притъпен апетит към сол, именно вследствие приема на пикантни храни. Точно тази особеност се посочва и като причина тази група хора да имат кръвно налягане средно с 10 mmHg по-ниско от това на любителите на солените гозби.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати