Сьомгата е една от най-известните риби в наши дни, а заради своите полезни качества, тя се нарежда сред така наречените "супер" храни. В нея се съдържат голямо количество омега-3 мастни киселини, а безспорно е и една от най-вкусните риби. За разлика от някои риби, вкусът на сьомгата е доста деликатен, а нейната текстура позволява рибата да се готви по най-различни начини.
Сега ще ви предложим няколко съвета за това как да готвите правилно сьомга. Първо, нека да уточним разликата между котлет сьомга и филе сьомга, защото рибата се предлага най-често или като котлет или като филе.
- Котлетите сьомга, много приличат на подкова, в която има кости и те са част от гръбнака на рибата. Режат се напречно на рибата;
- Филетата сьомга нямат кости и се режат надлъжно на костта.
- Котлетите се предлагат най-често с кожа, а на филетата кожата е премахната. Ако обаче решите да готвите филе сьомга и можете да го вземете с кожа, то непременно го направете, защото вкусната хрупкава коричка на рибата се получава именно с нейна помощ.
И така как да си приготвим сьомга?
- Предполагаме, знаете, че сьомгата е мазна риба, което значи, че може да се приготвя на висока температура, без да се страхувате, че може да прегори или да остане суха. А това значи, че времето за готвене на сьомга е кратко. Ето и няколко техники как можете да си опечете сьомга:
Сьомга на фурна
Печенето във фурната е може би най-лесният начин за нейното приготвяне. Рибата се овкусява, независимо дали се готви филе или котлет. Овкусява се сьомгата със сол, черен пипер, може да се сложи розмарин, риган, лимони. Не е нужно да слаге фолио върху рибата. Пече се за 12-15 минути на 220 градуса;
Сьомга във фолио
Когато печете риба под фолио, вие също и я задушавате, като по този начин се запазват нейните аромати и сокове.
Разбира се, има още много идеи за тази риба. Например сьомга с картофи, паста със сьомга и рибена супа със сьомга.
Коментари