Тиквата е зеленчук, известен със своите ценни вкусови и хранителни качества. Той е подходящ за редица рецепти, поради своя сочен и лек вкус, както и вълшебен аромат.
Любимата тиква се среща в разновидности от сортове, като един от най-интересните е тиквата цигулка. Това, което я отличава е – нейната продълговата форма.
Тиквата цигулка наистина има формата на този инструмент, но това не е най-отличителното нейно качество. Вкусът на този сорт тиква е изключително наситен и сочен, което я прави още по-забележителна.
Най-честият метод за приготвянето на тиквата цигулка е изпичането. По този начин се съхраняват нейните качества и се подсилва вкуса й.
Ето как да си изпечете тиква цигулка:
Първата стъпка е да разрежете тиквата цигулка на 2 части, като след това трябва да я почистите от семките. После използвайте шиш, с който да надупчите нейната повърхност, и овкусете с подправки. Поливате я с малко зехтин и я оставите да поеме в продължение на 10 минути.
Намазнете тавата, в която ще изпечете зеленчука, и поставете тиквата с кората нагоре. Можете да добавите за допълнителен аромат няколко глави чесън и стръкчета чубрица.
Слагате тиквата да се изпече в загрята фурна за около 1 час, като трябва да омекне добре. След това я изваждате, обръщате я и отново по желание добавяте подправки.
Накрая връщате зеленчука да се доопече за още 10-15 минути и вашата печена тиква цигулка е готова за поднасяне.
А в тези рецепти може да видите как да си приготвите и:
Коментари