Студено пушен продукт (напр. студено пушена риба) се нарича хранителният продукт, обработен по технологията на студеното пушене.
Това е вид продължителна обработка на продуктите с дим при сравнително ниски температури, придаваща им вкус и консервиращи свойства. Преди да започнат да се опушват, продуктите трябва да бъдат осолени или мариновани, за да може димът да прониква по-лесно в тях.
Благодарение на студеното пушене хранителните продукти, получени по време на производствения процес, придобиват не само привлекателен външен вид поради образуването на кафяво-жълта тънка кора, лъскава повърхност, но и приятен особен вкус и аромат. Освен това при студено пушене готовите продукти могат да се съхраняват доста дълго време.
Придобиването на такива качества от готовия продукт се дължи на спазването на специален температурен режим (18-28 °C), обработка с дим или специални течности за опушване, както и продължителността на самото опушване - седмица и повече. Накисвайки се в дим, продуктите губят част от влагата си, което също допринася за удължаване на срока на годност.
Предимства на студеното пушене
- дълъг срок на годност;
- вкусови качества;
- запазване на повечето полезни вещества и микроелементи в оригиналния продукт.
Недостатъци на студеното пушене
- необходимо е да има добър димогенератор и камера за опушване;
- дълго време за пушене;
- влагата се отстранява от продуктите и те се оказват сухи и често твърди;
- трудно за начинаещи.
Между другото, студено-пушените продукти винаги са били оценявани малко по-високо от топло-пушените продукти, което също се дължи на сложността на първия метод.
Коментари