Гевреците са вкусни тестени изделия, които се характеризират с кръгла форма и дупка по средата. Думата геврек има турски произход в буквален превод означава трошлив. Много са видовете гевреци, които се отличават по тестото и начина си на приготвяне.
Ще ви предложим страхотна рецепта за приготвяне на сусамови гевреци. Необходими са ви около 180 мл топла вода, чаена лъжичка сол, половин чаена лъжица суха мая и 300 г брашно. За намазването на гевреците пък са необходими лъжица вода, сусам и около две лъжици меласа.
Пресейте брашното със солта и маята в купа. Налейте водата и замесете меко тесто, което се оставя да втаса в купата, като само трябва се покрие с фолио, за да не изсъхва. Извадете тестото от купата и го нарежете на 12 еднакви парчета. Разточете ги на фитили и ги сплетете два по два. Завийте ги на кръг, за да оформите желаните гевреци. Наредете ги в тава, постлана с хартия за печене.
Разбъркайте захарта с меласата и с получената смес намажете суровите гевреци. Отгоре ги поръсете със сусам и ги оставете да престоят така за 20 минути. Загрейте фурната на 180 градуса и изпечете гевреците за около 20 минути или докато са готови.
Вижте и още няколко вкусни идеи за гевреци: Турски гевречета, Гевречета от варено тесто и Сладки гевреци.
Коментари