Gotvach.bg»Съвети»Как се прави хляб без бяло брашно

Как се прави хляб без бяло брашно

Албена АтанасоваАлбена Атанасова
Мастър Шеф
15182
Как се прави хляб без бяло брашно

Ето един съвет за приготвяне на хляб без използването на бяло брашно:

- Можете да използвате пълнозърнесто брашно, спелта брашно, ръжено брашно, овесени ядки, киноа или други зърнени култури. Комбинирайте различни видове брашно за по-добър вкус и текстура на хляба без бяло брашно;

- За да осигурите мекота и влажност на хляба, можете да добавите нарязани плодове, зеленчуци, масло или яйца;

- Вместо обикновената мая, можете да използвате природна закваска или да си приготвите собствена закваска, която ще ферментира тестото и ще му придаде по-дълбок вкус. Закваската за хляб може да бъде направена от брашно и вода и се оставя да стои за няколко дни, докато се развие;

- Ако използвате по-тежки зърнени култури или брашна, може да е необходимо да добавите повече течност, за да се осигури подходящата консистенция на тестото. Използвайте вода, мляко, кисело мляко, натурален йогурт или други течности;

- Ако искате по-сладък или по-ароматен хляб, можете да добавите подсладители като мед, стевия, кленов сироп или подправки като кимион, канела, розмарин, чесън;

- След като смесите съставките, замесете тестото и оставете го да втаса. След това формирайте хляба в желаната форма и го изпечете в предварително загрята фурна според указанията за време и температура за съответния вид брашно.

Не забравяйте, че безбрашненият хляб може да има по-тежка текстура и да се запекат по-бавно, поради липсата на глутен, който е отговорен за подобряване на структурата и еластичността на тестото.

Вижте още:

- Как се прави безглутенов хляб;

- Идеи за кето хляб.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо гласували: 1
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Този съвет още не е коментиран. Бъди първият, който ще остави коментар към него:Анонимен