Как се прави мая за хляб?

Как се прави мая за хляб?

Според историците за първи път мая е използвана като набухвател в Древен Египет или Рим. Оттогава до наши дни тя е претърпяла еволюция единствено по отношение на външния си вид и начина си на промишлено производство, но не и по отношение на състава си.

Прясната или суха мая, която купувате от магазина, се произвежда от промишлено развъждани дрожди, които се отглеждат в течна хранителна среда. Концентрираните дрожди от вида Saccharomyces cerevisiae се поставят в меласа, разредена с вода. Поради високата киселинност на меласата се добавя хлорна вар и сярна киселина.

Всъщност живият квас, който привържениците на здравословното хранене много често предпочитат при замесването на хляб, е същият като маята, използвана в масовото производство.

Разликата между двете е, че квасът е съставен основно от диви дрожди от вида Saccharomyces cerevisiae, които обаче може да бъдат примесени с други потенциално опасни микроорганизми, а и не може да се разчита на сигурно набухване на тестото.

По произход маята може да бъде хмелова, нахутова, бобова.

Рейтинг

5
Общо 2 гласували
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Кака и Батко
Кака и Батко
14.02.2016 22:07
Веселина, радвам се на интереса ти, мисля, че доста разбираемо съм написал как да си направиш квас, а после и хляб от него. Снимките са от готовия хляб, за съжаление не мога да предавам аромат и вкус по интернет!
0
1
Веселина Константинова
Никога не съм опитвала, но мисля да го сторя. Най-напред защото ми е любопитно. А искам да опитам и истински вкус на хляб...
0
0
Кака и Батко
Кака и Батко
14.02.2016 09:33
В последно време доста се заговори за ползите и вредите от промишлената мая, това ме амбицира да потърся информация и да си захвана сам квас. Оказа се, че това изобщо не е трудно и трудоемко. Следващото предизвиателство беше да се направи хляб с този квас - и това се оказа доста елементарно, особено ако имате домашна пекарна. Единствения недостатък на хляба с квас е по-дългото време за приготвяне (около 12 часа). Смело мога да заявя, че няма нищо общо между квасения хляб и този с промишлена мая (бил той купешки или домашно приготвен. Квасеният хляб е еластичен, изключително приятен на вкус и най-важното много дълготраен. Предполагам всички са чували, че бабите ни са пекли хляб веднъж седмично, аз често съм си задавал въпроса какъв ще е хляба в края на седмицата - сега имам отговор, хлябът си е същия, леко е поизсъхнал, но няма никакви следи от мухъл, плесен и всякакви цветни украшения. Дал съм рецептата за квас и квасен хляб, снимал съм крайният резултат, с уговорката, че това не е нещо случайно, правя всеки ден хляб по тази рецепта в продължение на няколко месеца и резултатът винаги е един и същ. Кака и Батко
5
0