Баницата е традиционно българско ястие, приготвено по класически начин с кори за баница, бяло саламурено сирене, домашно кисело мляко, олио и яйца.
Тя е идеална за закуска, обяд или вечеря и обикновено се поднася с кисело мляко, айрян или боза и е най-добре да ѝ се насладите, докато е топла! Лесна е за приготвяне.
Може да бъде солена или сладка. Също така може да се състои и от навити или наредени на пластове листи разточено тесто или готови кори за баница с плънка от спанак, праз, лапад, тиква, ябълки и други.
Баницата е вкусна храна, но не е диетична. Консумацията на една баничка може да забави метаболизма. Храносмилането ѝ може да отнеме минимум 4 часа.
Баницата се приготвя по класическа рецепта и се пече във фурна. Времето за готвене може да варира. Има много неща, които влияят на това, но най-вече това са размера на фурната до нейното качество и размера на баницата.
Калории и хранителен състав за 100 г баница:
Калории - 393;
Мазнини - 23.4;
Въглехидрати - 46.2;
Протеин - 7.9.
Вероятно е да се задържат течности 36 часа след консумация на баница.
Коментари