Gotvach.bg»Съвети»Как се коли петел

Как се коли петел

Как се коли петел
Тенджера за спагети с двойно дъно - 6 литра
Качество без компромис:
Тенджера за спагети с двойно дъно - 6 литра
115.00 лв.

Клането на петел е деликатен процес, който изисква внимание и грижа, за да бъде хуманен и ефективен. Важно е да се подготвите правилно и да следвате етични и хигиенни принципи. Ето стъпките за клане на петел:

Подготовка на инструменти и място

Остри ножове: Трябва да използвате добре заточен нож, за да направите чист и бърз разрез;

Съд за кръв: Подгответе съд или кофа, в който да се отцеди кръвта.

Голям съд с гореща вода (не кипяща): За по-лесно оскубване на перата след клането.

Хигиенни условия: Изберете чисто място за работа, за предпочитане на открито или в добре проветриво помещение. Трябва да се поддържа чистота, за да се избегне замърсяване на месото.

2. Обездвижване на петела

Обездвижването е важно, за да се минимизира стресът на животното и да се предотвратят наранявания. Може да хванете петела за краката и крилата, като го държите здраво.

Хуманно клане

За хуманно клане най-често използваният метод е прерязване на гърлото:

Дръжте петела здраво и опънете врата му, за да изложите мястото за разреза.

Направете бърз и дълбок разрез в областта на гърлото, така че да прережете основните кръвоносни съдове (артерии и вени) без да засягате трахеята (дихателната тръба). Така кръвта ще изтече бързо, а петелът ще загуби съзнание почти веднага.

Отцеждане на кръвта

След като сте прерязали гърлото, оставете петела да се отцеди добре, като го държите над съда или кофата, подготвени за тази цел. Обикновено отцеждането отнема няколко минути.

Потапяне в гореща вода

След като кръвта е напълно изтекла, петелът трябва да бъде потопен в гореща вода (около 60-70°C) за 30-60 секунди. Това улеснява оскубването на перата. Внимавайте да не го държите твърде дълго, за да не се повреди кожата.

Оскубване на перата

Започнете да скубете перата, докато петелът е още топъл. По-големите пера се отстраняват с леко дърпане, а по-фините може да се премахнат с по-внимателни движения.

Почистване и разфасоване на петела

След като петелът е оскубан, преминете към разфасоване:

Отстраняване на вътрешностите: Направете малък разрез в долната част на корема (близо до ануса) и внимателно издърпайте вътрешностите. Уверете се, че не разкъсвате червата, за да не замърсите месото.

Отстраняване на главата и краката: Отрежете главата и краката на ставите, ако това е необходимо за готвенето или съхранението.

Измиване на петела

След като разфасовате петела, изплакнете месото добре с хладка вода, за да отстраните кръвта и останалите замърсявания.

Съхранение на петела

Ако не планирате да приготвите петела веднага, поставете месото в хладилник или го замразете.

Етични съображения

Хуманното отношение към животните е от съществено значение. Препоръчва се да се уверите, че петелът не изпитва излишен стрес преди клането. Това не само е по-етично, но и подобрява качеството на месото.

Ако не сте сигурни в техниката, може да потърсите помощ от опитен човек или да се консултирате с ветеринар за правилните и хуманни методи на клане.

Вижте още съвети при варенето на петел, както и най-важното при готвене на петел.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Този съвет още не е коментиран. Бъди първият, който ще остави коментар към него:Анонимен