Мнозина от нас си спомнят детските години, когато за някой от големите християнски празници у дома се месеше вкусен квасен хляб. И до ден днешен ароматът квасен хляб ни връща към най-хубавите години от живота ни.
Къде е тайната и как точно се приготвя квасен хляб, се питат мнозина, които не разполагат с точната рецепта.
Квасен хляб се приготвя с помощта на домашен хляб. В него не се слага купена от магазина мая или сода бикарбонат. Прави се само с помощта на естествените ферменти и затова е толкова вкусен.
За приготвянето на кваса са ви необходими 100 г брашно, 1 с.л. пшеничени трици и чиста (изворна) вода. Продуктите се разбъркват добре в стъклен или керамичен съд с дървена лъжица и се оставят на стайна температура поне за едно денонощие.
На следващия ден се добавя още 1 с.л. брашно и малко вода и се разбърква. След 2-3 дни се наблюдават процеси на ферментация, на повърхността се наблюдават мехурчета. Тогава се добавя още вода и брашно, и щом сместа бухне пак (след 2-3) денонощия, квасът е готов.
Към него се добавя брашно, вода, хладка вода и сол и се замесва меко тесто, което трябва да втаса два пъти, след което се оформя и пече до готовност. От готовият квас може да се отделят 1-2 лъжички и да се използват за приготвяне на нов квас.
Коментари