Как да консервираме чушки за пълнене?

Как да консервираме чушки за пълнене?
Снимка: gotvach.bg

Дойдат ли есенните дни всички страстни почитатели на пълнените чушки се натъжават, защото не само птиците отлитат на юг за зимата, но и мечтите им да си хапват от любимата гозба често-често.

Затова мнозина се питат как да консервираме чушки за пълнене, така че дори и в най-лютите студове на трапезата ни да има от любимите Постни пълнени чушки или Пълнени чушки с ориз.

За щастие има различни начини за консервиране на чушки за пълнене, които са лесни за изпълнение и изпитани от времето.

Един от най-предпочитаните от домакините начини за консервиране на чушки за пълнене е чрез тяхното предварително бланширане.

Внимателно почистените от семките и дръжката чушки се бланшират за кратко във вряла вода, след което се редят плътно сухи буркани. Когато бурканът се напълни наполовина, се добавя 1 аспирин и след това се допълва.

Хубаво е да добавите на всеки буркан и по 1 ч.л. Сол. След това допълнете ако има нужда с гореща вода, затворете капачката и стерилизирайте около 5-6 минути.

При вторият начин на консервиране на чушки за зимата не се използва предварителна термична обработка - чушките се затварят в бурканите сурови.

Пригответе си смес от сол и захар в равни количества. Във всяка почистена чушка се слага по малко от солта и се натрива чушката отвътре и отвън. Зеленчукът се подрежда в тава с върховете нагоре и се оставя на стайна температура за 1 нощ, за да се отдели излишната вода и да се отцедят чушките.

След това подредете омекналите чушки една до друга плътно в буркана, добавете 2 аспирина, долейте от сока, който са пуснали при отцеждането и стерилизирайте за около 15 минути.

Рейтинг

4.3
Общо 3 гласували
5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати