Лимончелото е вид ликьор. Произхожда от Италия и се счита за алкохолна напитка, вид сладък ликьор, както вече споменахме.
Сервира се студено след хранене, но може да се използва и за посрещане на скъпи гости като уелкъм дринк.
А ето и как да си го приготвим Лимончело сами в домашни условия.
Продуктите, които ще са ни необходими за нашето домашно Лимончело, са:
1. Лимони - 12 бр.
2. Захар -2 и 1/2 ч.ч.
3. Вода -1/2 ч.ч.
4. Водка - 800 мл
Начин на приготвяне:
1. Лимоните се измиват добре. Препоръчва се да се измият с четка по течаща вода, за да се премахнат всички нитрати от тях. Корите им се отстраняват;
2. Лимоните се изцеждат през цедка, за да не изпаднат семки в сока. Опитайте да изцедите максимално количество от сока им;
3. Водата се кипва заедно със захарта, лимоновите кори и се оставят. Варят се десет минути;
4. Накрая се налива и лимоновият сок и се оставя да се вари още пет минути. Сваляте сместа от котлона и я охлаждате;
5. В два буркана от 700 милилитра разделяте водката и към тях се добавяте и разделения на половина лимонов сок. Сместа в двата буркана се разбърква добре и се оставят на сухо и тъмно място за седмица, като всеки ден се разклащат. След седмия ден, течността се прецежда и разделя в бутилки.
Коментари