Пащърнакът е блед на цвят кореноплоден зеленчук. Неговият вкус е леко сладникав и приятен, с много ароматни нотки.
Познат и ценен още от древността освен заради хранителните си стойности и вкус, но и заради своите ползи за човешкото здраве и имунитет.
Пащърнакът е богат е на витамини, минерали, протеини и фибри, фолиева киселина, в същото време беден на мазнини и калории (едва 50-56 калории и 0.2 г мазнини за 100 г).
Това го прави изключително полезен за бременни жени, малки деца и бебета, както и за хора, подложени на диета.
Пащърнакът се консумира суров, сварен, задушен или печен, подобно на начина, по който използвате морков.
За да го включим в нашето меню, е хубаво да се съобразим и да знаем с какво е най-подходящо да го комбинираме и кои подправки и съставки подсилват аромата му, без да го засенчват или променят по някакъв начин.
Когато искаме да похапнем суров пащърнак, можем да приготвим здравословна салата, като го настържем в компания с неговия родственик моркова, както и зеле, зелена ябълка, червено цвекло и бяла ряпа.
Подходящи овкусители за тази полезна салата са прясно изцеденият лимонов сок и свеж магданоз.
Ако готвим пащърнак в супи, яхнии и различни варива и печива, неизменните му другари са целината, картофът, морковът, червените меса и подправката мащерка.
Пащърнакът придава невероятен вкус на ястията, а на пюретата дава допълнителна текстура.
Коментари