Ето една вкусна рецепта за домашна сушеница, която е гарантирано добра и изпитана и работи за вашите вкусни зимни вечери.
Необходими продукти за домашна сушеница:
Сланина - 2 кг
Свинска плешка/бут - 3 кг
Шол - 5 кг
Сол - 250 г
Черен пипер-30 г
Смлян кимион -70 г
Селитра - 3 г
Захар - 15 г
Изкуствени черва - 30-40 см
Начин на приготвяне:
Охладеното месо се нарязва на ивици и се смила през решетка от 4 мм.
Подправките - сол, черен пипер, селитра, кимион и захар се смесват и се прибавят към месото.
Сместа се омесва много добре и се оставя в хладилник да престои две денонощия при температура 5 градуса.
Замразената сланина се нарязва на парченца колкото оризови зърна и се омесва много добре с подправеното и престояло вече месо.
Червата се заливат с хладка вода и се оставят в купа да престоят, за да се отпуснат. Могат да се използват говежди тънки черва както и свински.
След като се отпуснат и омекнат червата, се пълнят с добре омесената кайма, като се внимава да не остава въздух в тях. Ако това все пак се случи, мястото където се е събрал въздух в домашната наденица, се набожда с игла.
Краищата се връзват и сушеницата се оставя да съхнене на сухо, сенчесто и проветриво място.
След два-три дни се нареждат една до друга и се притискат с дъска и отгоре камък, за да се сплескат и придобият характерната форма на домашна сушеница.
След това отново се слагат да висят на проветриво място за 22 дни.
След това са готови за консумация.
Коментари