Gotvach.bg»Съвети»Как се прави домашна сушеница?

Как се прави домашна сушеница?

Как се прави домашна сушеница?

Ето една вкусна рецепта за домашна сушеница, която е гарантирано добра и изпитана и работи за вашите вкусни зимни вечери.

Необходими продукти за домашна сушеница:

Сланина - 2 кг

Свинска плешка/бут - 3 кг

Шол - 5 кг

Сол - 250 г

Черен пипер-30 г

Смлян кимион -70 г

Селитра - 3 г

Захар - 15 г

Изкуствени черва - 30-40 см

Начин на приготвяне:

Охладеното месо се нарязва на ивици и се смила през решетка от 4 мм.

Подправките - сол, черен пипер, селитра, кимион и захар се смесват и се прибавят към месото.

Сместа се омесва много добре и се оставя в хладилник да престои две денонощия при температура 5 градуса.

Замразената сланина се нарязва на парченца колкото оризови зърна и се омесва много добре с подправеното и престояло вече месо.

Червата се заливат с хладка вода и се оставят в купа да престоят, за да се отпуснат. Могат да се използват говежди тънки черва както и свински.

След като се отпуснат и омекнат червата, се пълнят с добре омесената кайма, като се внимава да не остава въздух в тях. Ако това все пак се случи, мястото където се е събрал въздух в домашната наденица, се набожда с игла.

Краищата се връзват и сушеницата се оставя да съхнене на сухо, сенчесто и проветриво място.

След два-три дни се нареждат една до друга и се притискат с дъска и отгоре камък, за да се сплескат и придобият характерната форма на домашна сушеница.

След това отново се слагат да висят на проветриво място за 22 дни.

След това са готови за консумация.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
Общо гласували: 1
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Този съвет още не е коментиран. Бъди първият, който ще остави коментар към него:Анонимен