Пломбир е руски сладолед. Технологията на производството му се е донесена от Франция, но всъщност той става най-популярен в Русия.
Появил се е в средата на XVIII век и е бил в менюто на царските особи.
Смята се за най-хубав, защото е с много наситен вкус и е напълно лишен от лед.
Също така пломбирът е висококалоричен, но няма да навреди на фигурата ви, ако не прекалявате с количеството.
В горещите летни дни, когато ти се приисква да хапнеш нещо разхлаждащо и вкусно, лесно можеш да си направиш пломбир.
За приготвянето му са нужни 2 ч.ч. захар, 1 л прясно мляко, 100 г масло, 1 ч.л. нишесте и 5 броя жълтъци.
Приготвяне на пломбир:
В тенджера загрейте млякото и маслото. Когато сместа кипне, я свалете от котлона. В отделна купа смесете захарта, нишестето, жълтъците и бъркайте до получаването на еднородна смес.
Добавете малко от млякото и разбъркайте. Получената смес изливайте на тънка струя във врящото мляко, докато бъркате непрекъснато.
Сложете я на котлона на бавен огън и оставете да кипне. След като кипне, я свалете от котлона и я сложете в съд с ледено студена вода и бъркайте, докато сместа стане леко топла.
След това я извадете от съда с водата и я оставете да се охлади напълно, като от време на време я разбърквайте.
Разделете сместа в купички и оставете млечния сладолед в хладилника да стегне.
Когато стегне, преместете пломбира във фризера за около 3 часа.
Вашият сладолед пломбир е готов.
Коментари