Gotvach.bg»Съвети»Чести грешки в кулинарията: Как да ги поправим?

Чести грешки в кулинарията: Как да ги поправим?

Чести грешки в кулинарията: Как да ги поправим?

Човекът не може да знае всичко на света. Само практиката и получаването на нови знания може да ни спаси от грешки и провали. И това правило важи за всяка област на човешката дейност, включително готвенето. Всеки греши.

И най-добрата домакиня може да направи грешка при своята работа в кухнята и това да доведе до изхабяване на продуктите. Кое семейство няма специални ястия и рецепти за традиционни ястия, които се предават на поколенията?

Разбира се, приготвяйки храна у дома, можем да следим количеството мазнини, въглехидрати и захар, които ще съдържа това или онова ястие, и ако е необходимо, да регулираме тяхното количество.

Ето защо е необходимо домакинята да умее навреме да поправи грешката си и да не я повтаря.

Има моменти на технологичните процеси, които трябва да служат като пример за всяка домакиня.

В какви съдове какво приготвяме?

Ако приготвяме вкусен гювеч, желателно е да го приготвим в пръстен съд.

Искаме да имаме правилно изпържени кюфтета, ще изберем тиган с равно дъно и незалепящо покритие.

За да приготвим пандишпан, яйцата ще бием във всеки друг съд, но не и алуминиев. В алуминиев съд сместа ще потъмнее. Работим повечето с дървена лъжица и за да получим пухкав пандишпан, не бъркаме бързо.

Сега могат да се намерят всякакви модерни уреди, с които готвенето става лесно и бързо. Във всяка модерна кухня трябва да има везни. Ние грешим не от това, че не знаем рецепти, а от това че не мерим точно. Не хабете напразно нерви и продукти - мерете точно.

На какво преди всичко трябва да обърнете внимание:

- качествени съставки;

- метод на готвене;

- подходящи съдове;

- размер на порция.

Нарязваме ситно салата и билки

Мнозина са чували, че е по-добре да разкъсате с ръце пресен босилек, розмарин и салата, но малцина се замислят защо? Факт е, че при рязане на зеленина от него се отделят много полифеноли, които придават на вкуса горчивина.

В допълнение, ножът уврежда структурата на растителните клетки, което води до загуба на повече от 50% витамини и намаляване на съдържанието на калий и витамин C. Нарязаните зелени потъмняват по-бързо, разваляйки представителен вид на вашето ястие.

Не добавяйте твърде много масло към храната си

Маслото (масло, маслиново, слънчогледово) съдържа огромно количество калории. 1 супена лъжица течно масло съдържа около 120 калории, така че не злоупотребявайте.

Когато приготвяме омлет, не трябва да бием яйцата, а само ги разбъркваме. При първия случай те стават пухкави и омлетът получава вид на сладкиш.

Когато се приготвя крем с брашно или нишесте, винаги се бърка с дълга тел, така кремът става гладък. Ако се бърка в кръг, кремът става лепкав и жилав, желателно е телът да се върти на осем, за да се получи кремът лек и пухкав.

Кога се соли месото при печене?

За да се получи вкусно и сочно, преди да се пече месото, обезателно се измива и подсушава и се слага да се пече. След като позасъхне, се слага мазнина. След като се запече, тогава се посолява.

Запържвате или печете на скара месото и домашните птици

Вкусът на доброто барбекю възбужда вкусови рецептори, но единствените ползи от такава храна са нула - само канцерогени. Не само протеинът отделя вредни вещества по време на пържене, които провокират развитието на диабет, съдови проблеми и ранно стареене, ние също влошаваме ситуацията, като добавяме карамелизирани зеленчуци и повече мазнини към месото.

Заменете го с готвене във фурната или използвайте грил тиган, в който няма нужда да добавяте масло.

Първоначално маринатата за месо се приготвя не за омекотяване на месото, а за да му придаде вкус, да го доведе до перфектно състояние и аромат. Трябва да кажем, че подправките и дресингите вършат добра работа в това. Но използването на оцет и лимонов сок може дори да навреди на структурата на месото, като унищожи нежните влакна отвън и изобщо не прониква дълбоко в него. По този начин коравината на продукта може дори да се увеличи.

Различните ястия и сладкиши се пекат на определена температура. Маслени теста се пекат на силна фурна, леките теста и баници от обикновено тест на умерена, целувчени сладкиши - на слаба.

Не трябва да се отваря вратичката на фурната често,защото във фурната навлиза студен въздух от който леките теста спадат.

И накрая - грешка при нареждането на чинии в съдомиялна машина. Изпращайки чинии до съдомиялната машина, ние просто ги оставяме една след друга, но поради това съдовете често не излизат идеално чисти. Те трябва да бъдат подредени в кръг, защото така циркулира водата. В центъра е по-добре да поставите чинии със замърсители от въглехидратни храни (например от каша и тестени изделия). Отстрани е препоръчително да поставите ястия с протеинови замърсители (например изпод месото).

По този начин измиването ще бъде възможно най-ефективно и няма да се налага да почиствате съдовете отново.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо гласували: 1
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати