Какво е гурме кухня?

Какво е гурме кухня?

Понятието гурме кухня се свързва с кулинарно изкуство, което включва в себе си най-хубавите храна и напитки. Гурме кухнята е наричана още висша кухня, защото най-отличителните ѝ характеристики са сложното приготвяне на ястието и изискваното им сервиране. Порциите в гурме кухнята са по-малки по обем в сравнения с обикновената кухня, но за сметка на това са изключително богати и интензивни на вкус.

Консумирането на гурме ястията трябва да става бавно и продължително, за да може човек да се наслади на всяка една нотка в ястието. Характерно за гурме кухнята е, че едно класическо меню се състои от цели седем или осем различни блюда, за разлика от нормалното тристепенно меню в обикновената кухня.

Ценителите на гурме кухнята са хора, които имат отношение към храната, хранят се здравословно и на тяхната трапеза не може да се видят мазни и пържени храни. Тези хора залагат на различни видове меса, риба и морски дарове, много плодове и зеленчуци, както и храни, които са приготвени по най-добрия начин, позволяващ усвояването на вкусовете по възможно най-здравословния начин.

Ястията в гурме кухнята обикновено са приготвени чрез задушаване, печене или на пара. Поднесени са с гарнитура от зеленчуци и са аранжирани по необикновен начин. Често използвани в гурме кухнята са сосовете с балсамов оцет, ароматни подправки и масла.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати