Гризините са любими на малки и големи, страхотно занимание пред телевизора, докато гледаме любимия филм.
Ето и няколко рецепти за приготвянето на вкусни домашни гризини.
Гризини с маслини и сирене
Необходими продукти:
Сирене - 100 г
Масло - 100 г
Кашкавал - 60 г
Закнасена сметана - 60 мл
Брашно - 180 г
Маслини - 60 г
Начин на приготвяне:
В блендер слагаме маслото, сиренето, сметаната и кашкавала. Блендираме всичко. Добавяме пресятото брашно и отново блендираме до получаване на трохи. Трохите поставяме на плота и добавяме нарязаните на ситно маслини. Омесваме тестото, поставяме го в опаковъчно фолио и поставяме в хладилника за 1 час. От охладеното тесто късаме малки топчета и с ръце оформяме домашните гризини. Подреждаме ги в тава и печем в предварително загрята фурна на 180°C
Пикантни гризини
Необходими продукти:
Тесто за пица - 500 г
Яйце - 1 бр.
Червен пипер
Босилек
Начин на приготвяне:
Тестото омесваме със сухите подправки, разточваме на тънка кора, нарязваме на ленти, усукваме като спирали и подреждаме в тава, оставяме да втасат. Мажем с разбитото яйце и печем до готовност.
Кашкавалени гризини
Необходими продукти:
Тесто - 500 г
Кашкавал - 150 г
Сухи подправки-по-избор
Яйца - 1 бр.
Начин на приготвяне:
Тестото омесваме с настъргания кашкавал и сухите подправки. Разточваме тънък лист и нарязваме лентички, оформяме ги като фитил, подреждаме в тава и оставяме да удвоят размера си. Печем в предварително загрята фурна до готовност. По-желание може да поръсим със семена преди печенето.
Коментари