Кака и Батко
Новак
Моята стенаРецепти11Снимки9СтатииСъветиКоментари39Форумни темиПостове във форума16За менИзпрати съобщениеточки120
- Кака и Баткодобави коментар към: Как да си направим квас за хлябпреди 9 годиниКак да си направим квас за хляб22.01.2013КулинарияЗдравей! Въпросът ти е от доста време, но все още е актуален за хората искащи да си направят квас и хляб по класическа технология. Всичко, което описваш е напълно нормално и точно така трябва да бъде - леко киселия аромат, пяната заедно с балончетата са признак, че квасът е жив и годен за употреба. Повечкото вода ускорява процеса на втасване, по-малкото го забавя - бабите ни са "приспивали" кваса с повечко брашно, правенето на питки и сушенето им на слънце (вероятно са нямали хладилници) - това ми е интересно как се случва, но се оказва, че въпреки непрекъснатите приказки за съхраняването на традициите няма "булки", които да споделят как нещата са се случвали преди да има перални, съдомиялни, фурни с вентилатор, фризери, хладилници и т.н.
- Кака и Баткодобави коментар към: Тайната на сочните пържоли на фурнапреди 9 годиниТайната на сочните пържоли на фурна18.12.2018ПържолиИскам да направя едно малко уточнение - всички публикувани от мен рецепти съм сготвил поне 3 пъти последователно с един и същи резултат. Пиша в единствено число, но сме двама, "кака" е моята дама, вдъхновител, коректор, дегустатор и плетач на плитките на козунака - когато са двама е по-интересно, забавляваме се с постигнатите успехи, а неуспехи също не липсват. Въпросната тема сме я дискутирали безброй пъти, пържолите никога не са ни артисвали (имаме куче и котки), но винаги сме се стремили към по-добро. В конкретния случай наруших принципите си и публикувах темата след един успешен опит с вратни пържоли и още един с котлет - ако на някой не му се получат пържолите ще го компенсирам с ИСТИНСКО червено вино, носи един килограм врат, аз вадя бутилка вино - останалите разходи са за мен. Съжалявам, че не снимах пържолите от врат, вътре запазиха цвета си, а от вън си бяха идеално изпечени, за кучето останаха голи кокали - нямаше нищо по тях. Последно - направихме икономия от клечки за зъби, но като се замисля те и динозаврите не са ползвали.
- Кака и Баткодобави рецептата: Тайната на сочните пържоли на фурнапреди 9 годиниТайната на сочните пържоли на фурна18.12.2018Пържоли
- Кака и Баткодобави коментар към: Свинско филе с чесън и вино по Варненскипреди 9 годиниСвинско филе с чесън и вино по Варненски06.11.2022СушеницаРазбира се готовността се определя с опитване, но 3-4 дена ми изглеждат безкрайно малко, интересно е в какво е увито филето за времето на престоя си в хладилника и как се съхранява след като е готово. Другото интересно за мен е каква е ролята на виното, дали там не е тайната месото да запази свежия си вид - на мен все ми потъмнява, вкусно е, но няма вид. Последно ще споделя, че аз намазвам подсушеното филе с чесъна, от една страна заради самия вкус и аромат, а от друга това помага подправките да полепнат по месото, което винаги ми е било проблем.
- Кака и Баткодобави рецептата: Натурален сок без термична обработка и консервантипреди 9 годиниНатурален сок без термична обработка и консерванти16.02.2016Буркани
- Кака и Баткодобави коментар към: Квас и квасен хлябпреди 9 годиниКвас и квасен хляб06.02.2023ХлябДобро, добро, колко да е добро - прочетох го втори път и виждам, че не всичко е идеално обяснено, за което се извинявам. Първият пропуск е да уточня, че квасът ежедневно се "захранва" с по една лъжичка брашно, респективно се добавя и вода за запазване на консистенцията. Ако съдът започне да се препълва просто се изхвърля част от сместа - при мен това не се налага защото всеки ден взимам по 4 с.л. за хляба. Другото, което ми направи впечатление е, че веднъж захванат квасът има живот около месец, месец и половина, после придобива въз-кисел аромат и май тестото не втасва така добре както със свеж квас. Последното уточнение е за самото приготвяне на хляба - написал съм "пропорциите са същите" имайки предвид, че всеки вече си има някаква рецепта за хляб с мая т.е. в случая само се замества маята с квас и останалото е чакане. Успех!
- Кака и Баткодобави коментар към: Как се прави мая за хляб?преди 9 години, преди 9 годиниКак се прави мая за хляб?01.10.2015Веселина, радвам се на интереса ти, мисля, че доста разбираемо съм написал как да си направиш квас, а после и хляб от него. Снимките са от готовия хляб, за съжаление не мога да предавам аромат и вкус по интернет!
- Кака и Баткодобави рецепта със снимка: Вкусен пухкав домашен козунакпреди 9 годиниВкусен пухкав домашен козунак16.11.2021Козунак
- Кака и Баткодобави рецепта със снимка: Пясъчен островпреди 9 годиниПясъчен остров15.02.2016Картофена салата
- Кака и Баткодобави коментар към: Как се прави мая за хляб?преди 9 години, преди 9 годиниКак се прави мая за хляб?01.10.2015В последно време доста се заговори за ползите и вредите от промишлената мая, това ме амбицира да потърся информация и да си захвана сам квас. Оказа се, че това изобщо не е трудно и трудоемко. Следващото предизвиателство беше да се направи хляб с този квас - и това се оказа доста елементарно, особено ако имате домашна пекарна. Единствения недостатък на хляба с квас е по-дългото време за приготвяне (около 12 часа). Смело мога да заявя, че няма нищо общо между квасения хляб и този с промишлена мая (бил той купешки или домашно приготвен. Квасеният хляб е еластичен, изключително приятен на вкус и най-важното много дълготраен. Предполагам всички са чували, че бабите ни са пекли хляб веднъж седмично, аз често съм си задавал въпроса какъв ще е хляба в края на седмицата - сега имам отговор, хлябът си е същия, леко е поизсъхнал, но няма никакви следи от мухъл, плесен и всякакви цветни украшения. Дал съм рецептата за квас и квасен хляб, снимал съм крайният резултат, с уговорката, че това не е нещо случайно, правя всеки ден хляб по тази рецепта в продължение на няколко месеца и резултатът винаги е един и същ. Кака и Батко
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest