Мисо
Подправки

Мисо

1

Мисо /Miso/ е традиционна японска подправка, която е обявена за една от най-полезните в целия свят. Мисо се използва за направа на известната едноименна супа. Мисо укрепва имунната система и предпазва от някои видове рак.

1

Подправки

Всичко за подправките, за какво са полезни и кога да ги използваме. Подправки в Българската и чуждестранна кухня.
Подправки - СумакПодправки

Сумак

30.04.20143

Сумакът е изключително популярна в арабската кухня подправка, която расте по Средиземноморието. Сумакът се използва за овкусяване на дюнери, ориз и различни видове меса. Сумакът влияе благоприятно върху храносмилането.

Подправки - УасабиПодправки

Уасаби

29.04.20142

Уасаби е известен като японски хрян. Уасаби е вид японска подправка със светлозелен цвят, използвана най-често за суши. Уасаби е често във вид на горчица със силно лютив, но сравнително краткотраен вкус.

Подправки - СамардалаПодправки

Самардала

29.04.20144

Самардала е специфична за Балканския полуостров подправка, традиционна част от шарената сол. У нас самардала се среща предимно в Югоизточната част на страната. Самардала се използва за овкусяване на картофи, агнешко месо, яйца, картофи

Подправки - Тонка бобПодправки

Тонка боб

29.04.2014

Тонка боб е малко позната у нас подправка. Тонка боб се използва като заместител на ванилия, но притежава аромата и на канела, карамфил и горчив бадем. Тонка боб отлично се съчетава с шоколадовия вкус

Подправки - КимПодправки

Ким

29.04.2014

Кимът е специфична подправка, която се използва за овкусяване на тежки храни и различни солени печива. На вкус и аромат ким наподобява анасона. Кимът е ефикасно средство срещу колики и стомашни заболявания

Подправки - ШафранПодправки

Шафран

28.04.2014

Смята се, че шафранът е една от най-древните използвани подправки. Силния своеобразен аромат на шафрана и способността му да оцветява ястията му осигурява широко използване като подправка. Шафранът крие и много здравословни ползи

Подправки - ДжодженПодправки

Джоджен

28.04.2014

Джодженът е широкоразпространена подправка и представлява вид мента. Джодженът е полезен при колит, диария, сърдечно съдови заболявания, заболявания на храносмилателния тракт. За вътрешно приложение залейте 2 с. л. джоджен с 500 мл вряла вода

Подправки - РиганПодправки

Риган

03.04.2014

Риганът е една от любимите ни свежи подправки. Риганът има редица благоприятни свойства върху нашето тяло. Избор, съхранение и използване на риган. Информация за риган.

Подправки - КуркумаПодправки

Куркума

03.04.2014

Куркумата помага срещу ревматоиден артрит, кистична фиброза и намалява риска от ракови заболявания. Информация за куркума и ползи на куркумата. Съдържание на куркумин в куркумата.

Подправки - КардамонПодправки

Кардамон

03.04.2014

Кардамонът е екзотична подправка, която намира огромно приложение в източната кухня. Смляният кардамон е основна съставка на кърито. Кардамонът е скъпа, но и много ароматна подправка.

Подправки - КарамфилПодправки

Карамфил

03.04.2014

Подправката карамфил произхожда от розовите пъпки на вечнозеленото карамфилово дърво. Карамфилът съдържа флавоноиди, които също допринасят за неговите антивъзпалителни свойства. Карамфилът подобрява храносмилането