Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Три рецепти за неустоими скариди

Три рецепти за неустоими скариди

Скариди готвени

Безспорно скаридите заемат централно място сред морските деликатеси, особено в кухнята на средиземноморските държави. Независимо дали ще са пържени, бланширани, панирани или какви ли още не, те са сред предпочитаните ястия, когато искаме да си устроим свое собствено пиршество.

Заради по-скъпата им цена обаче е добре точно с този морски деликатес да не се впускаме веднага в импровизации, а първо да се научим как да си ги приготвяме. Ето защо сме подбрали три наистина неустоими рецепти за скариди, които след като сте изпробвали, лесно ще можете да разнообразявате с различни подправки и продукти:

Витаминозна салата със скариди

Салата със скариди

Необходими продукти: 1 малка глава айсберг, 1 морков, 1 глава червен лук, 8- 10 бланширани и обелени скариди, 1 ч. л. лимонов сок, 1 с. л. зехтин, няколко стръка копър и пресен риган, сол на вкус, крутони.

Начин на приготвяне: Айсбергът се накъсва и се слага в купа заедно с рендосания морков и нарязания на лунички лук. Към тях се добавят нарязаните на две скариди и се прави дресинг от зехтина, лимоновия сок, ригана, копъра и сол на вкус. С него се залива салатата, разбърква се и се сервира заедно с крутони.

Скариди на шишчета

Шишчета със скариди

Необходими продукти: 20 кралски сурови небелени скариди, 40 г масло, няколко стръка пресен магданоз, риган и мащерка, 2 лимона, 1 червена и 1 зелена чушка, сол и черен пипер на вкус.

Начин на приготвяне: В голяма купа се смесват разтопеното масло, ситно нарязаните пресни подправки, сол и черен пипер на вкус и в тази марината се слагат скаридите. Престояват така около 12 часа на хладно. След това се набождат на шишчета, като между всяка скарида се поставя по резен чушка и резен лимон. Пекат се на скара, на грил-тиган или във фурна и се поднасят заедно с прясна салата.

Кокосови скариди

Ароматни панирани скариди с кокосов орех

Необходими продукти: 25 кралски обелени скариди, 150 г брашно, 1 ч.ч. лют пипер, 60 г галета, 130 г настърган кокосов орех, 3 разбити яйца, сол на вкус, мазнина.

Начин на приготвяне: Брашното се смесва със солта и лютия пипер, а галетата с кокосовия орех. Измитите и подсушени скариди се потапят в брашнената смес, после в разбитите яйца и накрая в галетата с кокосовия орех. Пържат се в силно сгорещено олио или зехтин и се сервират докато са още топли.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest