Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Търсене в сайта

Ядем вносен боб през последните 10 годиниЯдем вносен боб през последните 10 години
30 Януари
1
Тези данни сочат, че фасулът, който сме консумирали през последните 10 години, е предимно внос....
БобБоб
02 Септ.
Фасулът е общо наименование на група бобови растения. Познат е под наименованието боб. Бобовите растения играят значителна роля в човешката история. Те са първата култура, която еволюира, когато ловците и номадските племена...
Задържаха вносен пипер заради пестицидиЗадържаха вносен пипер заради пестициди
24 Май
Продуктите, в които пестицидът е бил открит, са чай, който е внос от Китай иХонг Конг, броколи, които също са били внос от Китай, бамя и листа от къри – внос от Индия....
Кадифен бобКадифен боб
14 Септ.
Кадифеният боб /mucuna prurien/ е екзотично бобово растение с лилави цветя и мъхести шушулки. Фасулът се отглежда в южните Съединени щати, Африка, Индия, както и в Западна Индия за зелен тор и паша. Използва се също като...
Боб адзукиБоб адзуки
14 Септ.
3
Бобът Адзуки /Azuki bean/, познат още като червен азиатски боб, е изключително вкусен представител на семейство Бобови. В Япония дори го наричат цар на бобовите растения. Адзуки /азуки/ е основна култура в Китай и Япония,...
Смилянски бобСмилянски боб
09 Юни
Смилянски боб е една от малкото български храни, които са защитени с патент за словна марка, касаеща неговото отглеждане в областта на горното поречие на река Арда. Местните жители наричат този боб фасульовица. Традициите...
Тонка БобТонка Боб
05 Февр.
Тонка боб (tonka beans) е името на интересно растение от тропическите джунгли, чиито шушулки се използват като подправка. У нас тонка боб не се радва на голяма популярност и сравнително рядко се използва в приготвянето на...
Черен бобЧерен боб
19 Септ.
Фасулът е растение от семейство Бобови. Родината му е Южна Америка, но може да се отглежда навсякъде. Култивиран е още преди инките, а в Европа е пренесен по време на една от експедициите на Христофор Колумб. Заради високия...
Боб мунгБоб мунг
14 Септ.
Боб мунг или папуда представлява семето на растението Vigna radiata. То се отнася към семейство Бобови /Fabaceae/. Във Франция го наричат fèves germées, в Гърция - rovitsa (ροβίτσα), а в Турция - mash filizi. Вирее в Индия...
Съхранение на бобСъхранение на боб
17 Март
Бобът е култура, оцеляла през хилядолетията. Тя е изиграла важна роля в изхранването на двата континента между Атлантическия и Тихия океан. Редица археологически изследвания доказват, че още през шесто хилядолетие пр.н.е...
Гледане на бобГледане на боб
13 Януари
Фасулът е растение от семейство Бобови. Отглежда се като домашна култура за прехрана по целия свят. Но не се използва само за това. В много държави се практикува гледането на боб. Един от най-популярните методи за...
Готвене на смилянски бобГотвене на смилянски боб
09 Август
Кралят на любимата култура у нас – бобът, несъмнено е Смилянският боб. Той се готви по стара родопска рецепта. Истинският Смилянски боб се отглежда в с. Смилян. На пазара обаче с името Смилянски боб се обозначават и култури...
Готвене на боб МунгГотвене на боб Мунг
08 Април
Боб Мунг е традиционна източноазиатска бобова култура. Характерен за него е лекият орехов привкус. Може да се консумира самостоятелно, но и да се добавя в различни ястия – супи, яхнии, пюрета, или да се използва като гарнитура...
Как да консервираме бобКак да консервираме боб
25 Май
Консервирането на боб би ни спестило много време, а и по този начин ще имаме подръка почти готова манджа, когато бързаме. Можете да консервирате както бял боб (стар фасул), така и зелен боб. Ако решите да консервирате...
Отглеждане на смилянски бобОтглеждане на смилянски боб
28 Февр.
Едрият боб, известен като смилянски, е основна култура за региона на Смилянското корито. Почвата в този район е песъчлива. Подготовка на земята започва на есен с изораването и напролет с торенето и правенето на вода....
Великите готвачи: Боб БлъмърВеликите готвачи: Боб Блъмър
01 Май
Днес ще ви запознаем с един от най-ексцентричните готвачи, а именно Боб Блъмър. Роден през 1962 година в Монреал, Канада, животът на Боб не се развива както на повечето готвачи, които познаваме от телевизионния ефир....
Как се хвърля боб?Как се хвърля боб?
20 Януари
Гадаенето на боб или т.н. хвърляне на боб е древна техника за ясновидство, която някои казват, че идва от Турция, други от Египет. За разлика от много други видове гадания, този метод всъщност не е толкова труден. На...
Как да засадим бобКак да засадим боб
06 Дек.
Да си отгледате сами боб в градината, има няколко предимства: лесна грижа, обогатяване на почвата с азот, студоустойчивост. Но за това трябва да знаете как да засадите боб, какви са моделите на отглеждане и някои други тънкости...
Тайните на вкусния зелен бобТайните на вкусния зелен боб
24 Януари
Съществуват десетки рецепти за готвенето на зелен боб, като така например може да се приготви с яйце и да се добави чесън за вкус. Това е продукт, който търпи много различни кулинарни експерименти и може да се използва...
Вкусни гарнитури със зелен бобВкусни гарнитури със зелен боб
14 Август
Зеленият боб е много популярен зеленчук у нас. Това едногодишно увивно растение от семейство бобови е характерно с плода си, който е шушулка, пълна с бобчета с овална форма. Този зеленчук е богат на белтъчини, мазнини...
Полезните свойства на зеления бобПолезните свойства на зеления боб
13 Август
Зеленият фасул е полезен склад на витамини А, С, Е, В, както и на микроелементи - магнезий, фолиева киселина, желязо, калций, хром. Уникалността на този вид боб е, че зеленият фасул не абсорбира всички токсични вещества от...
Боб Лима - характеристики на сортаБоб Лима - характеристики на сорта
14 Юли
На пазара има изключително разнообразие от сортове боб. В тази статия ще ви разкажем за боб Лима. Този сорт боб има няколко наименования, най-известното от които е Лима. Едно от наименованията, с които можете да го срещнете...
Неустоими салати с червен бобНеустоими салати с червен боб
04 Януари
Червеният боб е широко използван в кулинарията не само заради вкусовите му качества, но и заради ползите му за здравето. Популярен е на мексиканската трапеза и испанската кухня. Използва се в такоси, разядки с боб и...
Да си панираме смилянски бобДа си панираме смилянски боб
03 Август
Смилянският боб е сред малкото български храни, защитени с патент за марка. Той се отглежда в областта на горното поречие на Арда, където е по-известен като фасульовица. Този вид традиционен български боб се отглежда...
Вкусни рецепти с боб адзукиВкусни рецепти с боб адзуки
29 Юли
Боб адзуки е познат още като червен азиатски боб. Той е популярен в Япония, където се използва за приготвяне на червена бобена паста. Перфектен е за салати, ястия с ориз, цял или смлян на брашно. За целта бобът...