Любопитно

Любопитно

Любопитни статии и материали от света на кулинарията.
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Хималайци са първите, отглеждали ябълкиХималайци са първите, отглеждали ябълки
14 Ноем.
Според едно от най-разпространените предположения, племената, населявали субтропичната зона на Хималайските предпланини, са първите, които започнали да култивират ябълката.
Древните ацтеки ползвали ванилията като стимулантДревните ацтеки ползвали ванилията като стимулант
13 Ноем.
Древните ацтеки използвали много ванилията, която наричали Черното цвете. Те приготвяли специална стимулираща напитка с какао, люта чушка, мед и ванилия.
Грозде е имало още преди появата на човекаГрозде е имало още преди появата на човека
20 Окт.
1
Според изследванията на палеонтолозите, на Земята е имало лозя още дори преди появата на човека. Най-ранните доказателства за култивирането на лозовата култура съществуват от преди 5-7 хиляди години.
Факти за маслинитеФакти за маслините
11 Окт.
Средната продължителност на живота на маслиновото дърво е петстотин години. Току що събраните маслини не стават за ядене – тогава те са прекалено горчиви.
Любопитни факти за гъбитеЛюбопитни факти за гъбите
08 Окт.
Египетските фараони са били убедени, че гъбите имат магически сили. За да живеят, гъбите имат нужда да поглъщат храна от други източници.
Индийски чайИндийски чай
05 Окт.
Индийците са започнали да пият чай след пристигането на англичаните. В някои райони на Индия чаят не се запарва, а се вари във вряща вода и към него се добавя мляко.
Злато и сребро за яденеЗлато и сребро за ядене
26 Септ.
1
Златото за ядене се добавя към торти, кейкове, бонбони и дори в салати. В древността златен прах се е добавял в яденето на богаташите.
Традицията на чаяТрадицията на чая
24 Септ.
1
Традицията да се пие чай идва от древен Китай. Китайците пият зелен чай през лятото, без добавка от захар или мляко. През зимата се загряват с червен чай.
Един сладолед от камилско мляко, моляЕдин сладолед от камилско мляко, моля
23 Септ.
Сладкарите по света вече измислят какво ли не, само и само да създадат нов и революционен продукт. Това сториха и във Великобритания, където измислиха сладолед от камилско мляко.
Най-необикновените и скъпи десертиНай-необикновените и скъпи десерти
22 Септ.
Сред най-скъпите десерти е Златният сладкиш на султана се поднася на цена от 1000 долара. В състава му влиза дюла, престояла в ямайски ром поне две години.
Ядем вредна храна по навикЯдем вредна храна по навик
13 Септ.
В съзнанието на хората се оформят асоциации между място и продукт. Всъщност хората консумират вредните храни не само заради вкуса им, но също така и по навик.
Кога започваме да усещаме по-слабо вкуса на хранатаКога започваме да усещаме по-слабо вкуса на храната
02 Септ.
След 45-тата ни годишнина започват осезаеми промени в начина, по който възприемаме вкусовите качества на приеманите продукти.