А, забравих да направя и една малка "вметка".
Явно не само нашите български баби ползват свинска мас, защото в Испания, типичните коледни сладки, които се наричат Полворони са изработени с мас - силно ронливи и топящи се в устата (полво- прах) Моите сладки Коледна приказка пък са аржентински и ги приготвям всяка Коледа- та и аржентинските баби се вписват в този отбор :)
С кое Миме? Че качвам рецепти, които не са по вкуса ти или с това, че съм "подскочила като ощипана мома" ? :) Радвам се че изразяваш мнение и продължавай да го правиш, лошо няма, но в случая мисля че коментара ти беше неуместен, затова и отреагирах. Една рецепта не се зачерква, само защото съдържа нещо което не познаваш,не харесваш или ти е чуждо( казвам това, базирайки се на думите ти че маста мирише в сладките или каквото и да е там, а това не вярно, значи не си опитвала, а бързаш да се изкажеш.) Аз оценям рецептите по качественото им описание, изпълнение и резултат, а ти по това кое обичате в къщи и кое не ли? Мислех, че ме харесваш, но от известно време усетих, че само се чудиш за какво да ме настъпиш. И въпреки това не се сърдя. То поне да беше основателно. Обичам диалозите, обичам хората, които изразяват мнение, но смислено. И аз съм разочарована, защото не очаквах това от теб, но здраве да е. Хубав ден!
Да, Съни, така е! Аз съм от пловдивския край и маста винаги е била на почит тук и от едно време хората си готвят с нея какво ли не. Сладки, тутманици, стават топящи се в устата и ароматни. Баба ми също винаги приготвяше пръжки :) А майка ми като дете е израснала с филията намазана с мас и поръсена захар. Това е било най- вкусното нещо за всички деца. Следващите поколения вече са забравили това, даже се извръщат с отвръщение ако им кажеш филия с мас :))Да си призная и аз не съм пробвала. Сега живеем в друго време, има "модерни" работи;)
Ами Мимка, като не става за теб щом е с мас, то за други хора става :) Аз обожавам сладки, питки, баници, козунаци, в които има мас. Бабите ни едно време са ползвали повече този продукт пред маслото и затова всичко ставаше така вкусно. (Да не говорим,че и по -здравословно, като се има предвид,че в днешно време маслото е бъкано с какви ли не боклуци, а маста си е чиста мазнина) Незнам по каква причина на теб не ти се нрави, но това си е твоя работа. И аз много неща не обичам, но това не значи че не са добри или че трябва да кажа на човека приготвил примерно меденки "Ауу мед ,брррр....не става, не обичам, жалко за другите продукти,ама иначе е хубава рецептата ":) Хубавото си е хубаво, а дали ние го обичаме или не, това не променя нещата :) Сладките са уникални и ако ги опиташ съм сигурна, че ще ти харесат. Само не ми казвай, че и дулсе де лече не обичаш, че вече ще се гръмна;) Или ако искаш ми кажи какво "става " за теб, за да знам какво да приготвям. :)
Прекрасна рецепта! Този сироп и сладко са истинска наслада за сетивата! От дълго време се канех да ги приготвя и сега съм повече от доволна! Благодаря:)
Моите коментари