Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Лектин – всичко, което трябва да знаем

Лектин – всичко, което трябва да знаем

бобът е богат източник на лектин

Лектините са вид протеин, който се среща във всички форми на живот, включително храната, която ядете. В малки количества те могат да осигурят няколко ползи за здравето. По-големите количества обаче могат да намалят способността на тялото ви да абсорбира хранителни вещества.

Лектините са разнообразно семейство на свързващи въглехидрати протеини, открити във всички растения и животни. Докато животинските лектини играят различни роли в нормалните физиологични функции, ролята на растителните лектини не е толкова ясна. Изглежда обаче, че те участват в защитата на растенията срещу насекоми и тревопасни животни.

Някои растителни лектини са дори токсични и могат да бъдат смъртоносни. Въпреки че почти всички храни съдържат някои лектини, само около 30% от храните, които обикновено се консумират, съдържат значителни количества. Бобовите растения, включително боб, соя и фъстъци, са домакин на най-много растителни лектини, последвани от зърнени култури и някои други растения.

Лектините са също протеин, който може да се свърже със захарта. Понякога се наричат антинутриенти. Проучванията върху животни показват, че някои лектини могат да намалят способността на организма да абсорбира хранителни вещества. Смята се, че лектините са се развили като естествена защита в растенията, по същество като токсин, който възпира животните да ги ядат.

храни с лектин

Хората не са в състояние да усвояват лектини, така че те преминават през храносмилателната система непроменени. Начинът им на работа остава загадка, въпреки че изследванията върху животни показват, че някои видове лектини се свързват с клетките на чревната стена. Това им позволява да комуникират с клетките, предизвиквайки отговор.

Животинските лектини играят важна роля в няколко телесни процеса, включително имунната функция и растежа на клетките. Изследванията показват, че растителните лектини могат дори да имат роля в терапията на рака.

Яденето на големи количества определени видове лектини обаче може да увреди стената на червата. Това причинява дразнене, което може да доведе до симптоми като диария и повръщане. Също така може да попречи на червата да абсорбират правилно хранителните вещества.

Както вече споменахме, най-високите концентрации на лектини се намират в здравословни храни като бобови растения и зърнени храни. За щастие, има няколко начина да намалите съдържанието на лектин в тези здравословни храни, за да ги направите безопасни за консумация.

Изследванията показват, че чрез готвене, покълване или ферментиране, можете лесно да намалите съдържанието на лектини до незначителни количества.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest