gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Какво е Мофонго и как се приготвя

Какво е Мофонго и как се приготвя

Лилия  МилковаЛилия Милкова
Иноватор
45683
Какво е Мофонго и какъв е вкусът му
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Мофонго е пикантно ястие на растителна основа, принадлежащо към пуерториканската кулинарна традиция. Основните съставки и техниките, включени в приготвянето му, се коренят в множество култури, включително тези от региони на Африка, Пуерто Рико и Испания.

Ключов атрибут на Мофонго е неговата гъвкавост по отношение на вариации. Обикновено се сервира като гарнитура, Мофонго може лесно да се допълни с месо, за да стане основно ястие.

Основната съставка на Мофонго е плодът на растението плантайн, съставка, която най-вероятно първоначално идва от Югоизточна Азия. Според енциклопедия Британика плантайнът (musa paradisiaca) е вид банан, който обикновено се отглежда и консумира в тропическите райони. Те обикновено се приготвят и консумират, докато са все още зелени. Като по-мека версия на обикновения банан, плантайните стават леко сладки, когато узреят.

Как се приготвя Мофонго

Ключът към приготвянето на страхотно Мофонго е скоростта: за да постигнете вкуса и текстурата на това ястие, ще трябва да „работите бързо“. Стандартната партида Мофонго отнема само около тридесет минути, за да се подготви - но за това време ще завършите почти дузина уникални стъпки.

Общите черти на рецептата са както следва: по същество трябва да нарежете три плантайна на кръгчета с форма на монета, да ги опържите добре, да ги прецедите, намачкате на паста и след това да оформите тази паста на четири топки тип "бейзболни" Мофонго.

Няколко подробности, които си струва да се отбележат: вашите плантайни трябва да са зелени, а не кафяви. Също така трябва да ги изпържите в растително масло, загрято до около 350-375 °C. Запържете кръговете на две до три партиди, по шест до девет минути на партида. И накрая, внимавайте да не претрупате пърженето.

Какво е Мофонго

Ако за първи път правите Мофонго, може да се изкушите да използвате жълти плантайни, които наподобяват десертни банани. Недейте! Мофонго е пикантно ястие и използването на жълти банани (които са по-зрели и съдържат по-малко нишесте от зелените) ще ви придаде сладък вкус – те също ще реагират различно в тигана, когато става въпрос за пържене.

Но отново, може би сладостта е това, което търсите, като в този случай може да използвате смес от зелени и жълти плантайни, като така ще постигнете сладко- солен вкус на вашето Мофонго.

Докато точният вкус на Мофонго ще варира в зависимост от това какви меса и зеленчуци са смесени в него, банановата каша е преди всичко пържена храна на базата на нишесте – така че можете да заложите, че е богата, пикантна и вкусна. Местните хора го описват като лек срещу „носталията по дома“.

Освен че е само по себе си вкусно ястие, Мофонго често се допълва с пържено свинско месо, което му придава приятен солен вкус. Рибен бульон също често се използва за Мофонго с подчертан вкус на морски дарове.

Хранителен състав на Мофонго

Една порция Мофонго (две мофонго "топки") съдържа около 86% от дневната ви дажба на мазнини! Ястието с плантайни също е богато на въглехидрати хапване, като съдържа почти 60 г въглехидрати на порция (около 20% от дневната ви стойност).

Що се отнася до витамини и минерали, Мофонго има какво да предложи, като съдържа за единична порция 40% и 57% от дневните ви стойности съответно на витамин А и витамин С.

Вижте още:

- Как да изсушим банани;

- Как да отслабна с банани

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest