Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Тънкости при правене на кюфтета и кебапчета

Тънкости при правене на кюфтета и кебапчета

Сочни кюфтета
Уникална мелничка за подправки 4в1
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Уникална мелничка за подправки 4в1
40.00 лв.

Съществена част от приготвянето на кюфтета и кебапчета е изборът на кайма. У нас най-често се използва кайма смес – 60% свинско месо и 40% телешко месо.

Свинската кайма е най-подходяща, като в нея задължително трябва да има и сланина, за да станат сочни и вкусни кюфтетата и кебапчетата.

Освен това е важно как ще бъде смляна. Ако имате възможност да си купувате прясна кайма от магазин за месо, където ще я смелят пред вас, би било най-добре. Всеки добър месар знае как трябва да смели кайма за кюфтета и кебапчета.

Относно подправките – всяка домакиня има свои вкус. Най-общо в каймата се слага черен пипер, кимион, чубрица, лук – за кюфтетата, а за кебапчетата - кимион и черен пипер.

За да станат пухкави има още една съставка, която можете да добавите към всички останали подправки, които слагате по принцип – става въпрос за бира. Може и да ви звучи странно и да мислите, че бирата се консумира само с вече готовите кебапчета и кюфтета, но след като опитате веднъж ще се уверите, че не сте направили грешка.

Кебапчета на скара

Когато омесите каймата заедно с подправките и бирата, трябва да я оставите хубаво да поеме подправките. Най-добрият вариант е да постои в хладилник 1 ден, след което да я сложите в машина за месо и да я смелите отново, но този път да използвате накрайник фуния. След това ще се наслаждавате на т.нар „цвърчащи” кюфтета и кебапчета.

Колкото повече време имате възможност да оставите каймата – толкова по-добре. Ден–два е напълно достатъчно – каймата ще поеме достатъчно от всички миризми, които сте добавили и крайният резултат ще бъде чудесен.

Най-различни тънкости можете да чуете от майсторите на скара за приготвянето на кюфтета и кебапчета - от сериозни и важни предложения, като това скарата да е силно намазнена и загрята преди да сложите продуктите, до това, че при печене кебапчетата трябва да се въртят само в едната посока. Както, разбира се, и да им изпращате само положителни мисли, докато ги приготвяте.

Ако обичаш кюфтета, опитай непременно нашите рецепти за кюфтета на фурна, кюфтета с доматен сос или тези печени на скара кюфтета.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.9
523
429
319
26
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Кифте
Кифте
Ако е за скара рецептата - става !
За пържене аз и слагам - чубрица,магданоз,босилек,черен пипер,лук и вместо мокър хляб,настъргвам картофи,изстисквам водата и ги смесвам.Яйцето за малко да забравя и една кафяна лъжичка сода.При пърженето след като ги обърна сипвам половин чашка бира.Стават пухкави,надути и вкусни :))))
02.06.2013 22:23
4
6
1
Покажи всички подкоментари
Бобо Вкусния
Бобо Вкусния
Подкрепям Олеле!

Основната разлика между кюфтета и кебапчета, първата базова разлика между едното и другото е, че в кебапчетата се слага кимион, а в кюфтетата се слага лук или люта чушка в зависимост от кухнята на място.

Кюфте с кимион е сплескано кръгло кебапче. Независимо дали е печено или пържено или задушено или на фурна.

Най-важното за перфектната кайма за кюфтета и кебапчета е отлежаването, най-добре един ден, но може и два-три часа. И печенето става от полузамръзени кюфтета и кебапчета, тогава остава сочно в средата и изпечено отвън.

За бирата е добре, но ако ще хапват и деца и по-фини хора, които не обичат смесени вкусове е напълно достатъчно и вкусно да се обмаже отгоре каймата със сода, може да е кинли и като стане един слой сода отгоре, тогава да се загърне тавата с найлоново фолио и тогава да се пъхна в хладилник за отлежаване.
01.06.2013 21:27
12
3
Ана Тодорова
Ана Тодорова
И откъде-накъде,г-н(г-жа),,Някой",в източна България кимионът да е непознат???Слагам го в доста неща,та дори в излишък.И защо вашето и на вашата баба мнението да е общовалидно и единствено правилно!!!???Особено на пържени кюфтета-диапазонът е широк!За кебапчетата е по-специфично.На вкус и цвят-нали знаете....приятели няма.В къщи никой не яде магданоз,на кюфтета пък-изобщо!
26.05.2013 21:41
5
3
Олеле
Олеле
Казвам за пържени кюфтета.За скара се слагат други неща вкл и кимион.
23.05.2013 16:14
2
3
някой
някой
месо за скара без кимион е все едно баклава без захар. Ама явно сте от източна Бг там тази подправка е непозната
22.05.2013 19:14
2
12
чужденка
чужденка
напротив, кюфте на скара без кимион не струва, чубрицата също е добре, но по-скоро за пържени кжфтета
22.05.2013 17:57
6
5
Олеле
Олеле
"кимион, чубрица,"- никога в кюфте! В моите слагам черен пипер, яйце, кромид лук, магданоз, мокър хляб, кайма и сол (но тя си е солена в повечето случаи).От баба знам,че трябва да са 7 неща, но сега каймата е солена,та стават 6.
22.05.2013 10:15
2
5
1
Покажи всички подкоментари
Нана
Нана
Риган в кюфтетата.
29.01.2013 00:02
6
1
poizon
poizon
В каймата се слагат на който кавито подправки му харесват.
28.01.2013 22:46
21
2
Снежи
Снежи
Тъй като почнете все да се правите на най-изкусните кулинари ме хваща яд чак и жалко за вас.
Културният и възпитан човек не пише глупости нали така АЛ-ФОРТЕСТ на 2013-01-22,коментара е ваш.
Можеше само да споделите вие как измесвате каймата си.
Като не помните рецептите си не пишете и не споделяйте мнението си.Рецептата е точна както пише в дебелите книги,а и стават страхотни на вкус,а вие и помия сложете ваш си е проблема и не пишете ГЛУПОСТИИИИ........
28.01.2013 22:12
3
5
AI_Fortress
AI_Fortress
Глупости всеки си слага каквото му харесва. Ние кймата я месим главно с черен пипер, ким и кимйон. Като главната разлика е че ако е за пържене допълнително се замесва с малко чубрица, 1 яице, кисело мсляко и лук. Или ако е за скара допълнително замесване с бира или лъжичка сода и вода....
За суджуци трябваше да втаса с нещо и прибавяме и лют червен пипер но вече не помня... Рецепти много :)
22.01.2013 21:32
8
1
Orgon
Orgon
В кюфтетата не се слага чубрица и кимион, слага се само черен пипер, лук и магданоз!
21.09.2012 16:39
3
18