Съществена част от приготвянето на кюфтета и кебапчета е изборът на кайма. У нас най-често се използва кайма смес – 60% свинско месо и 40% телешко месо.
Свинската кайма е най-подходяща, като в нея задължително трябва да има и сланина, за да станат сочни и вкусни кюфтетата и кебапчетата.
Освен това е важно как ще бъде смляна. Ако имате възможност да си купувате прясна кайма от магазин за месо, където ще я смелят пред вас, би било най-добре. Всеки добър месар знае как трябва да смели кайма за кюфтета и кебапчета.
Относно подправките – всяка домакиня има свои вкус. Най-общо в каймата се слага черен пипер, кимион, чубрица, лук – за кюфтетата, а за кебапчетата - кимион и черен пипер.
За да станат пухкави има още една съставка, която можете да добавите към всички останали подправки, които слагате по принцип – става въпрос за бира. Може и да ви звучи странно и да мислите, че бирата се консумира само с вече готовите кебапчета и кюфтета, но след като опитате веднъж ще се уверите, че не сте направили грешка.
Когато омесите каймата заедно с подправките и бирата, трябва да я оставите хубаво да поеме подправките. Най-добрият вариант е да постои в хладилник 1 ден, след което да я сложите в машина за месо и да я смелите отново, но този път да използвате накрайник фуния. След това ще се наслаждавате на т.нар „цвърчащи” кюфтета и кебапчета.
Колкото повече време имате възможност да оставите каймата – толкова по-добре. Ден–два е напълно достатъчно – каймата ще поеме достатъчно от всички миризми, които сте добавили и крайният резултат ще бъде чудесен.
Най-различни тънкости можете да чуете от майсторите на скара за приготвянето на кюфтета и кебапчета - от сериозни и важни предложения, като това скарата да е силно намазнена и загрята преди да сложите продуктите, до това, че при печене кебапчетата трябва да се въртят само в едната посока. Както, разбира се, и да им изпращате само положителни мисли, докато ги приготвяте.
Ако обичаш кюфтета, опитай непременно нашите рецепти за кюфтета на фурна, кюфтета с доматен сос или тези печени на скара кюфтета.
Коментари
За пържене аз и слагам - чубрица,магданоз,босилек,черен пипер,лук и вместо мокър хляб,настъргвам картофи,изстисквам водата и ги смесвам.Яйцето за малко да забравя и една кафяна лъжичка сода.При пърженето след като ги обърна сипвам половин чашка бира.Стават пухкави,надути и вкусни :))))
Основната разлика между кюфтета и кебапчета, първата базова разлика между едното и другото е, че в кебапчетата се слага кимион, а в кюфтетата се слага лук или люта чушка в зависимост от кухнята на място.
Кюфте с кимион е сплескано кръгло кебапче. Независимо дали е печено или пържено или задушено или на фурна.
Най-важното за перфектната кайма за кюфтета и кебапчета е отлежаването, най-добре един ден, но може и два-три часа. И печенето става от полузамръзени кюфтета и кебапчета, тогава остава сочно в средата и изпечено отвън.
За бирата е добре, но ако ще хапват и деца и по-фини хора, които не обичат смесени вкусове е напълно достатъчно и вкусно да се обмаже отгоре каймата със сода, може да е кинли и като стане един слой сода отгоре, тогава да се загърне тавата с найлоново фолио и тогава да се пъхна в хладилник за отлежаване.
Културният и възпитан човек не пише глупости нали така АЛ-ФОРТЕСТ на 2013-01-22,коментара е ваш.
Можеше само да споделите вие как измесвате каймата си.
Като не помните рецептите си не пишете и не споделяйте мнението си.Рецептата е точна както пише в дебелите книги,а и стават страхотни на вкус,а вие и помия сложете ваш си е проблема и не пишете ГЛУПОСТИИИИ........
За суджуци трябваше да втаса с нещо и прибавяме и лют червен пипер но вече не помня... Рецепти много :)