Да си направим домашен суджук
Da napravimo domaći sudžuk
gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Да си направим домашен суджук

Да си направим домашен суджук

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Домашен суджук
Презареждаща се електрическа помпа за вода, USB зареждане-13%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Презареждаща се електрическа помпа за вода, USB зареждане
40.00 лв.
34.80 лв.
Виж ››

Домашният суджук не може да се сравни по вкус и аромат с готовите, които се продават в магазините. Ако искате да опитате вкуса на истинския домашен суджук, направете си го сами вкъщи.

Необходими продукти: 5 килограма телешко месо, половин килограм свинско месо, 100 грама сол, 2 чаени лъжичка черен пипер, щипка захар, 1 чаена лъжичка кимион, свински черва.

Телешкото и свинското месо се нарязват на средно големи парчета и се осоляват добре. Поръсват се с черен пипер и с кимион и се оставят върху решетка за две денонощия. Няколко пъти е добре да се омеси каймата.

Месото се смесва и се смила, оставя се на студено за едно денонощие. Предварително измитите черва се нарязват на големи ленти. Каймата се омесва добре с ръце, за да се разпределят равномерно подправките. Всяка от тях се връзва в единия край и се пълни със смляното месо.

Сушене на суджук

След това се връзват от другия край и се надупчват с игла. Така напълнен, суджукът се огъва като подкова. Всички подкови се оставят на студено за 12 часа, за да изсъхнат от едната страна. След това се обръщат и се оставят за още 12 часа.

Всички подкови се закачат на хладно място с добра циркулация на въздуха. Не трябва да се допират, защото трудно ще изсъхнат. На четвъртия ден се свалят и се разточват съвсем леко с точилка, за да придобият характерната плоска форма.

После отново се закачат и процедурата се повтаря още шест или седем дни. На 25-я ден суджукът е готов за консумация.

Суджук може да се направи и само от свинско месо.

Необходими продукти: 5 килограма свинско месо, 80 грама сол, 3 чаени лъжички млян черен пипер, 1 супена лъжица кимион, свински черва.

Суджук

Месото се нарязва на средно големи парчета, смила се и се смесва с всички подправки. Оставя се да престои на студено едно денонощие.

С така подготвената кайма се напълват червата, които се връзват в единия край.

След това се огъват като подкови и се окачат на студено, за да изсъхнат. На седмия ден се разточват леко с точилка. След 25 дни съхнене са готови за консумация.

Разгледай и тези вкусни рецепти за домашен суджук и/или как се съхранява суджук.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
56
42
32
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Ели
Ели
16.12.2015 10:41
Слага се чилска селитра, за да се запази цветът на месото. Без нея месото става кафяво.
4
0
Таня
Таня
05.12.2015 06:52
Как може амониев селитра да се слага в домашния суджук та това е тор за растения. Вн
3
2
Venelin
Venelin
12.03.2016 19:39
Слага се натриев нитрат, който е консервант Е250 и доказано канцерогенен. Явно някой си мислят, че живеем прекалено дълго!
0
1
10738
10738
31.01.2016 14:11
Не е амониева селитра,и се слага не само за цвета.
5
2
Александър
Александър
29.09.2014 11:50
Страхотия :)
1
0