Да си приготвим печен лаврак
Da napravimo pečenog brancina
gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Да си приготвим печен лаврак

Да си приготвим печен лаврак

Готвене на лаврак
Комплект за готвене с гранитно покритие - 5 части
Качество без компромис:
Комплект за готвене с гранитно покритие - 5 части
129.00 лв.
Виж ››

Предлагаме ви две рецепти за печен лаврак, другите разгледайте на посочения линк. Ако готвите за повече хора, просто увеличете продуктите. Първата рецепта е за лаврак със спанак – количеството на спанака зависи от големината на рибите. Ето и какви са останалите необходими продукти:

Лаврак със спанак

Необходими продукти: 2 филета от лаврак, спанак, 1 глава лук, ½ ч.ч. бяло вино, черен пипер, сол, масло

Начин на приготвяне: Отрежете две парчета алуминиево фолио и ги намажете хубаво с масло. Отгоре прибавете измития и отцеден спанак – разпределете го по равно на двете парчета фолио. След това нарежете на ситно главата лук и поръсете върху спанака.

Филетата от лаврака поръсете от двете страни със сол и черен пипер, след което ги сложете върху спанака и лука. Върху рибата сложете няколко парченца масълце и поръсете с бяло вино. Затворете фолиото като пакет, за да може рибата хубаво да се задуши.

Изпечете рибата във фурната, след което отворете внимателно пакетите и изсипете соса от двете филета в купичка. В плитка чиния сложете спанака и лаврака, а отгоре полейте със соса, в който сте добавили малко лимонов сок.

Печен лаврак

Можете да сервирате рибата с гарнитура от печени пресни картофи, варен ориз с подправки или салата от краставици.

Следващата рецепта е по-лесна и бърза за приготвяне. За нея ще са ви необходими цели лавраци. Измийте и почистете лаврака, след което трябва да направите диагонални разрези върху кожата чак до гръбнака на лаврака.

Внимавайте да не срежете костта.

В тези прорези добавете няколко клонки розмарин. Сложете от подправката и в коремната кухина на лаврака. Сложете рибата в тава с домакинска хартия, поръсете я със сол и я намажете с масло. Сложете мазнина и сол и в коремната кухина на лаврака.

Печете в предварително загрята умерена фурна, но без да завивате с алуминиево фолио. Целта е рибата да има хрупкава коричка. След като се изпече, отделете филетата от гръбнака и хубаво полейте с лимонов сок, добавете и малко зехтин. Сервирайте със салата от свежи зеленчуци.

Освен печен лаврак, опитайте също:

- лаврак на тиган;

- лаврак на скара;

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest