gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Кои храни са алергени

Кои храни са алергени

Алергени
Комплект за готвене с гранитно покритие - 5 части
Качество без компромис:
Комплект за готвене с гранитно покритие - 5 части
129.00 лв.
Виж ››

Като алергична реакция се определя, когато тялото реагира свръхчувствително към определен антиген и той не само е разпознат от имунната система, а провокира имунен отговор.

Някои хора получават алергични реакции освен от козметични продукти, полени, прах, а и от хранителни продукти. Тези алергични реакции са едни от най-често срещаните.

Алергените, които най-често предизвикват подобни проблеми, са:

Мляко

Най-популярната алергия е към млякото. Лактозната непоносимост се получава при ниско съдържание или липса на ензима лактаза в организма, който разгражда лактозата. Чести последици са болки в корема, газове и разтройство.

Също така някои хора имат непоносимост към белтъците в млякото, което води до бронхоспазми, подуване, треска, ниско кръвно и др.

Яйцата са алерген

Яйца

Яйцата са алерген заради това, че са съставени от различни видове белтъци. Някои от белтъците могат да бъдат силни алергени. В отделни случаи се наблюдава и алергия към жълтъка на яйцето. Алергичната реакция най-често се проявява като астма, алергичен ринит, дерматити и други.

Ядки

Алергията към ядките е една от широко разпространените. Някои хора могат да получат алергична реакция от поглъщането само на два-три фъстъка. Предполага се, че алергичната реакция се получава от свързването на протеините в имунната система с тези във фъстъците.

Шоколад

Шоколад

Несъмнено това е най-нежеланата алергия. Освен от какаото като алерген, алергична реакция може да се получи и от различните хранителни добавки като мляко, соя, яйца, лешникова или фъстъчена пудра. Симптоми на алергията към шоколада са раздразнения и астма.

Подправки

Подправките се оказват чест алерген особено при децата. Проучване показва, че около 50% от 100 деца проявяват алергични реакции към червен пипер, кимион, копър, сусам, канела, кориандър, горчица и други. Несъмнено с подправки ястието е много по-вкусно, но в такива случи трябва да се съобразяваме със съставките и количеството. Хитро можем да заменим алергенните подправки с други и вкусът да си остане също толкова привлекателен.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest