Предястията заемат важно място в руската кухня, но тяхната роля е не да са засищащи, а да възбудят апетита. Поднасят се преди супите и основните ястия и могат да бъдат както месни, така и постни.
Освен с любовта си към сметаната, която в Русия е буквално навсякъде, руската кухня изобилства от рецепти с яйца и извара. Особено интересни са руските предястия с извара и яйца, тъй като освен че се приготвят много лесно и бързо, са и много вкусни. Ето 3 варианта, които можете да пробвате:
Пълнени яйца
Необходими продукти: 6 яйца, 12 с.л. майонеза, 1 с. л. горчица, черен пипер на вкус, няколко стръка копър
Начин на приготвяне: Яйцата се сваряват, нарязват се на половинки и белтъците се отделят внимателно от жълтъците. Жълтъците се рендосват и с тях се постила чинията, в която ще бъдат поднесени пълнените яйца. От майонезата и горчицата се прави сос, подправя се с малко черен пипер и с него се напълват белтъците, които се поднасят, поставени с отвора нагоре върху подложката от жълтъци и се поръсват със ситно нарязан копър. Ако не разполагате с копър, можете да използвате и магданоз.
Чеснова извара
Необходими продукти: 200 г извара, 2 с. л. масло, 4 скилидки чесън, 3 с. л. смлени орехови ядки, сол и черен пипер на вкус.
Начин на приготвяне: Чесънът се стрива с малко сол и се прибавя към всички останали продукти. Разбърква се добре и така приготвеното предястие се поднася заедно със сухарчета от ръжен хляб.
Пълнени круши с извара
Необходими продукти: 10 неголеми круши, 250 г извара, 1/2 ч. ч. лимонов сок, 1/2 ч. ч. масло, 2 твърдо сварени яйца, 1 ч.л. горчица, 1 с.л. кетчуп, 1 с.л. оцет, няколко стръка магданоз, сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне: Крушите се нарязват на половинки, семето им с изчиства и се издълбават, за да могат да бъдат напълнени. Заливат се с лимон сок, за да не потъмняват. От всички останали продукти се прави смес, като яйцата се рендосват или се нарязват на много дребни кубчета. Разбърква се добре, подправя се със сол и черен пипер и с тази смес се пълнят крушите. Поднасят се поръсени със ситно нарязан магданоз. Ако не разполагате с магданоз, можете да го замените и с копър.
Коментари