gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Да си приготвим домашно плодово вино

Да си приготвим домашно плодово вино

Малиново вино

Всеки любител на виното би се впечатлил не само от стандартното вино, което се приготвя от грозде, но и от т. нар. плодово вино, което може да се направи от вишни, ябълки, френско грозде, ягоди, малини и какви ли още не плодове. То има много силен и приятен плодов аромат и вкус, но все пак не забравяйте, че по алкохолни градуси по нищо не отстъпва на традиционното вино и с него не бива да се прекалява.

Безспорно най-добри са домашните плодови вина, които можете и Вие без много усилия да си приготвите. Ето защо тук ще Ви предложим 2 лесни за изпълнение рецепти за плодово вино, които можете да изпробвате когато пожелаете:

Малиново вино

Необходими продукти: 3 кг малини, 2 кг захар, 3 л вода.

Начин на приготвяне: Малините се преглеждат да няма измежду тях развалени плодове, измиват се и се слагат в голям стъклен буркан. Към тях се добавя изстиналият захарен сироп, приготвен от водата и захарта. Най-добре е обаче са изсипете сиропа на два пъти, през 3-4 дни.

Внимавайте да не пълните съда до горе, защото по време на ферментацията течността ще прелее. Оставя се на температура от около 16- 18 градуса по Целзий и се разбърква по няколко пъти на ден, за да не се образуват плесени. След 8 дни сокът се прецежда, изсипва се в дамаджани или други съдове, които могат да се затворят с коркова тапа, но ферментацията ще продължи около 5- 6 седмици. Това означава, че отново не трябва да пълните съдовете до горе. Освен това промушете маркуч през тапата на всеки съд, който да потопите във вода.

По този начин въглеродния диоксид ще излиза през маркуча, но в съдовете няма да влизат замърсители. След 6- 7 седмици виното започва да се утаява и може да се пресипе в по-представителни стъклени бутилки. Когато ферментацията затихне, а това ще стане след около 2 месеца, можете вече да се насладите на Вашето малиново вино, което ще е с алкохолен градус от около 16- 17 градуса.

Ябълково вино

Ябълково вино

Необходими продукти: Единствено ябълки и захар, като трябва да се има предвид, че на 6 л ябълков сок се добавя по 1 кг захар.

Начин на приготвяне: Най-добре е да изберете смес от кисели и сладки ябълки, които да измиете и да нарежете на ситно. След това ги смелете с помощта на месомелачка и ги пресовайте. Не разреждайте допълнително получилият се сок. Добавете единствено захар според количеството сок и нататък действайте по начина, по който се приготвя малиновото вино.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest