Тайната на турската баклава

Тайната на турската баклава

Тайната на турската баклава

Би било изключително недалновидно решение от ваша страна, ако посещавайки турския град Истанбул, не се отбиете в някоя от многобройните сладкарници да пийнете истински турски чай и да усетите автентичния вкус на турската баклава.

Макар този десерт да е разпространен из почти всички централни и югоизточни азиатски държави, тя е на особена почит в Турция. И в това няма нищо странно, защото именно оттам е и произходът ѝ. Но не от Истанбул, както мнозина смятат, а от гр. Газинтеп, който е най-големият в Югоизточна Турция.

Така или иначе, в наши дни можете да откриете тайната на турската баклава именно из малките улички на Истанбул, където само надничайки зад витрините на сладкарските дюкянчета, буквално биха ви останали очите в светещите като злато лъскави кори на този изключителен турски десерт.

И между другото, за разлика от България, където баклава приготвяме у дома предимно когато празнуваме нещо, в Турция тя се предлага по всякакви поводи, включително и просто за Добре дошли.

Истината е, че трудно бихме могли да ви разкрием тайната на автентичната турска баклава, защото с нея са запознати само онези, които са овладели приготвянето ѝ още преди векове. И все пак имаме нещичко за вас, което може да ви разкрие завесите пред истинската турска баклава.

Основно правило при приготвянето ѝ е тя да бъде направена от ръчно замесени кори, които са толкова тънки, че буквално можете да четете книгата си, гледайки през тях. Добре е корите да са около 30-40 на брой или както е казал Мечо Пух - Колкото повече, толкова повече!

За разлика от нашенската баклава, за която обикновено приготвяме захарен сироп "едно към гьотере" (образно казано), захарният сироп за турската баклава се приготвя винаги в съотношение захар:вода 1:1 и към него се добавя прясно изцеден лимонов сок. Баклавата трябва да е сладка, но не чак толкова, че да е прекалено тежка.

Перфектната турска баклава трябва да е хрупкава и да има лъскав златист цвят. Тя може да престоява, без да се развали над 10 дена, но е най-хубава няколко часа след приготвянето си.

И още два съвета, ако искате да си приготвите автентична турска баклава. Използвайте само прясно масло за направата ѝ, а към смлените орехи добавете и шамфъстък. Шамфъстъкът е другата гордост на турците и една от тайните съставки на оригиналната турска баклава!

И ако си мислите, че с баклавата се изчерпват уникалните вкусове на ще от любимите ни турски сладкиши, не бързайте. За да допълните сладката хармония с източни нотки, разгледайте нашите:

- турско реване;

- турски сладки;

- турски толумбички;

- рецепти за кюнефе;

- турски десерти.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати