Как се готви език

Как се готви език

За да бъде езикът вкусен, той трябва да се приготви по специален начин. Преди да се готви, той трябва добре да се измие или да се бланшира и след това да се полее със студена вода.

След това се слага в тенджера, залива се със студена вода и на слаб огън се загрява до кипване. С решетъчна лъжица се отстранява пяната от повърхността.

Водата се посолява и езикът се сварява при температура, близка до точката на кипене – за целта след кипването на водата огънят се намалява.

След като поомекне, но не съвсем, във водата се добавят моркови, половин глава лук, нарязана на кръгчета, и корен от целина.

Как се готви език

Езикът е готов, когато връхчето му лесно се пробожда с вилица. След като е сварен, езикът се отцежда и се нарязва на филийки с дебелина един сантиметър.

Вкусно се получава, ако сварите езика с дафинов лист. За целта при варенето, когато добавяте лука, моркова и целината, се добавят и два дафинови листа.

Език по царски се приготвя от сварен по класическия начин език и една консерва грах от 800 грама, а също така един морков, едно яйце, магданоз, копър и желатин.

Прецежда се бульонът, останал от варенето на езика, охлажда се, добавя се желатинът и се оставя за един час. След това се загрява, без да кипва, за да се разтвори желатинът.

В индивидуални форми или в голяма форма за кекс се подрежда езикът, нарязан на филийки, свареният и нарязан на кръгчета морков, нарязаното на кръгчета сварено яйца, грахът и зелените подправки.

Всичко се залива с готовия бульон и се оставя в хладилника за няколко часа, за да се стегне. Обръща се върху чиния и се сервира.

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати