Кулинарни тънкости при приготвянето на гъска

Печена Гъска

Гъската се вари около 2 часа. Проверява се дали е добре сварена с помощта на готварска игла или шишче, която се забожда в бута на гъската.

Ако минава свободно през месото, значи гъската е добре сварена.

Когато се задушава пълнена гъска, тя се осолява и се слага на най-долното ниво на фурната, като птицата трябва да е по гръб. Полива се с разтопена мазнина, най-добре от самата гъска, но ако птицата не е тлъста може да се използва свинска мас или олио.

За постигане на хрупкава и красива златиста коричка, се препоръчва да намажете гъската със сметана, леко да я запържите и после да я сложите във фурната, докато стане готова.

Печете гъската до златиска коричка, като по време на печенето трябва периодично да се преобръща гъската и да се полива със соса, който се получава при готвенето. Гъската се пече около два часа.

Дали е готова може да се провери по сока, който се отделя, като се пробождат с игла дебелите части, по време на готвенето. Ако сокът е безцветно-прозрачен, значи месото е готово, ако е червеникаво-мътен, значи трябва още да се пече.

Гъска

Когато печената пълнена гъска е готова, се махат конците и птицата се слага в подходяща зa сервиране чиния. От сока отделен при печенето се приготвя сос, с който се полива месото при сервиране.

Непосредствено преди сервиране на гъската тя се нарязва на порции. Основна гарнитура за печена гъска са запържените картофи. Допълнително може да се сервират зелена салата, зелева салата, кисели краставички или задушени зеленчуци. Подходяща гарнитура е и задушеното зеле.

Домашните гъски задължително трябва да се запържат предварително – може цели или на порции. След това се задушават в сос или бульон, в който може да се добави доматено пюре, зеленчуци, гъби и подправки.

Печенето има за цел бързо образуване на златиста и хрупкава коричка по цялата повърхност на месото. Затова се изисква фурна с по-висока температура – около 250 градуса.

След образуването на златиста коричка температурата се намалява до 150—200 градуса, за пълното запичане на месото. Готовите запечени ястия се сервират веднага, защото ако престоят външния им вид и вкусови качества се влошават.

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати