Тънкости при готвене на аспержи

Тънкости при готвене на аспержи

Тънкости при готвене на аспержи

Аспержите са предпочитан зеленчук от много хора. Много от ценителите го наричат „благородник на зеленчуците” поради особените грижи и внимание, които той изисква.

Съществуват над 3000 вида аспержи, но на пазара можете да откриете само бели, виолетови и зелени. Най-разпространените са в зелен цвят.

Купувайте аспержи, които са със затворени главички, диаметър не повече от 12 мм и са гладки и твърди пръчици. Ще познаете свежите аспержи по това, че те изглеждат сочни и лъскави. Ако аспержите има жълтеникаво оцветяване, значи са остарели.

Съхранявайте ги до три дни в хладилник, покрити с влажна кърпа. Във фризера могат да останат до 8 месеца.

Аспержите могат да се консумират в суров вид, леко потопени в сос Винегрет, разтопено масло или сметана. Намират приложение в агнешка яхния, различни супи и още много ястия.

Има три основни варианти за приготвяне на аспержи: бланширане, задушаване в масло или зехтин и приготвени на пара. Бланширайте аспержите като ги потопите за 3-4 минути във вряща вода, а след това ги потопете в студена вода.

Тънкости при готвене на аспержи

Преди да започнете обработката на младите аспержи трябва да изрежете малка част от стеблата им, но непосредствено преди готвенето им.

Ако пък разполагате с по-големи аспержи трябва да знаете, че долната им част е трудна за сдъвкване и е твърда. Отчупете я или я обелете, защото така ще запазите само онази част, която е хубава за консумация.

Времето на приготвянето на аспержи зависи от размера им. По-тънките стръкове се нуждаят от не повече от 2 минути в тигана, когато ги обработвате с масло или зехтин. Големите аспержи стават крехки, ако сварите в гореща и солена вода за 5 минути.

Най-хубаво приготвените аспержи са с ярко зелен цвят и са лесни за рязане с нож. Съчетават се много добре със сос от синьо сирене и орехи, манго и каперси, сос с горчица и естрагон, сос с къри.

Ако искате да правите супа от аспержи, запазете водата, в която сте ги сварили. Използвайте я за приготвянето на супата, защото е много богата на витамини и минерали.

Рейтинг

5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Антоанета
Антоанета
02.08.2014 01:40
във водата,в която се варят се добавя чаена лъжичка захар, сока и кората на половин лимон! :-)
2
0