С какво е известна полската кухня?

Пелмени

Полската кухня представлява съчетание на елементи, възприети от готварските традиции на различните националности, които са населявали земята по различно време – евреи, украинци, белоруси и литовци.

Полша се слави преди всичко със своите много вкусни месни пушени деликатеси, които се ценят в цял свят. Колбасите се приготвят по старинни рецепти, като се използват методи на опушване над дима на хвойнови клонки или ароматни плодови дръвчета.

Важна роля изпълнява супата, използваща богатството на зеленчуците или другите ястия със зеленчуци и месо, достъпни от селското стопанство.

Борш

Една от най-популярните е борш, който в Полша се приготвя с цвекло, обикновено сервирана с ушка – запържени ушички. Друга вкусна супа е журек, която се приготвя от ръжено брашно и гъби.

Националното ястие на поляците се нарича бигос и се готви в продължение на три дни. Приготвя се от кисело зеле и няколко вида месо, пушени колбаси и гъби.

Бигос

Всъщност, киселото зеле е незаменима съставка в много полски ястия, а също така и невероятна салата. Прави се от подсолено, поддаващо се на ферментация нарязано бяло зеле.

Ценено като богат източник на витамин С, РР и много витамини от група В. С него се правят и традиционните полски сарми, по-известни като голомбки.

На външен вид те се различават от тези, познати в България, тъй като са доста по-големи, дълги и имат почти правоъгълна форма. Киселите краставички също присъстват на повечето полски трапези.

Пироги

Към ползващите се с особена популярност ястия от свинско месо си струва да се добавят печената и варена свинска плешка, както и кашанката - вид кървавица.

Някога кашанката била смятана за типично селско домашно блюдо, но днес се поднася като деликатес в най-добрите ресторанти с традиционна полска кухня. Същата главозамайваща кариера е направил и смалец - топена свинска мас с парченца месо, подправки, лук и чесън, черен пипер, сол и ароматни треви.

Полската кухня е известна и с великолепните си пелмени и кнедли, които в Полша се приготвят с най-различни плънки. Особено популярни са пьероги с пълнеж от кайма, кисело зеле, гъби, сирене или плодове.

Ако искате да си приготвите вкусни ястия от полската кухня, предлагаме ви няколко невероятни рецепти за Полски понички, Полско медено руло, Полски орехови бисквити, Полски маков мус, Полска мазурка с мая и стафиди, Полски зрази.

Рейтинг

5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати