gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Видове блатове за торта

Видове блатове за торта

Блатове за торта

Макар тортите да се свързват предимно с по-официални поводи като рожденни и именни дни, сватби, кръщенета и др., те могат да бъдат приготвяни и за делнични дни, стига да имаме малко ентусиазъм и опит. Всеизвестен факт е, че няма нищо по-хубаво от домашната торта, за която знаем наистина какво съдържа и можем да сведем изкуствените съставки до минимум или изобщо да не ги използваме.

Тортите могат да бъдат сладки или солени, сметанови или шоколадови, плодови или зеленчукови и какви ли още не, но по отношение на блатовете им те се разграничават на няколко вида. Ето най-известните и популярни блатове за торти, разпространени навсякъде по света:

1. Пандишпанов блат (бисквитено тесто)

Това е най-масово произвежданият блат за торти, който можете да закупите готов и в повечето големи магазини. От него се произвеждат бисквитите и бишкотите, които често служат за приготвянето на домашни торти, тъй като Ви спестяват много време.

Блат за торта

В зависимост от съставките пандишпановото тесто може да бъде по-леко или по-тежко и към него да се прибавят ядки, стафиди, какао, кафе, ванилия и други есенции, но обикновеното пандишпаново тесто се прави с брашно, яйца и захар, като към него може да бъде прибавено и масло.

Към американското пандишпаново тесто се прибавя и бакпулвер, който ние често си спестяваме, но и този вариант е много сполучлив. Другото, което е важно да се знае, е, че от пандишпаново тесто могат да се правят и всякакви други сладкиши като реванета, рула, шприцовани бисквити, петифури и др.

2. Маслено тесто

Използва се както за блатове за торти, така и за чаени бисквити, рула, щрудели, пити и др. Разпространено е особено много в Австрия и Англия, но и във всички европейски държави. В Америка се приготвя задължително с бакпулвер или друг набухвател и с доста по-малко мазнина.

Бисквитен блат

Основната рецепта за масленото тесто включва брашно, масло, яйца и пудра захар, като към него също могат да бъдат добавяни плодови есенции, ванилия, ром или коняк, стафиди, ядки и др., а в някои рецепти се прибавя и прясно мляко.

3. Многолистно тесто (бутертайг, милфьой)

Както подсказва името му, то е разпространено най-вече в немскоговорящите държави и във Франция, но също така и в Скандинавските държави и Великобритания. Приготвя се от брашно, вода, масло и сол, като в някои рецепти се прибавя и оцет или друг вид киселина. От този блат се приготвят известни сладкиши като Милфьой и Торта Наполеон.

Още рецепти за блатове за торта: Бисквитен блат за торта, Орехов блат за торта, Шоколадови блатове за торта, Тортени блатове без яйца, Блат за торта с прясно мляко.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати