Национални ястия в арабската кухня

Пилаф
Разпределител за прибори с 6 отделения и екстра приставка - бежов
Практичен аксесоар за вашия дом:
Разпределител за прибори с 6 отделения и екстра приставка - бежов
10.00 лв.
Виж ››

Арабската кухня, която е известна с многообразието от подправки, които използва, и със съхранилите се с времето вековни традиции, с право се слави като една от най-впечатляващите. Начинът на приготвяне на храните, използваните продукти и табиетите, свързани с храненето в Арабския свят, са тясно обвързани с ислямската религия.

Все пак всяка отделна държава притежава и свои традиционни ястия, кулинарни техники, продукти и характерни подправки при оформянето на менюто, които зависят главно от природните дадености на района. Ето какво е важно да знаете за националните ястия на някои от арабските държави:

1. Мароко

За национално ястие на тази известна с архитектурата и с прекрасните си плажове държава се счита кускусът. За приготвянето му се използва специален съд, наричан кескес, без който истинският марокански кускус не би бил автентичен. Самото име на кускуса произхожда от звука, който се чува по време на варенето на зърната на гриса. За разлика от България, където от кускус приготвяме най-вече закуска за децата, в Мароко кускусът се приема за основно ястие и се комбинира предимно с агнешко и с пилешко месо.

Ливанска кухня

2. Ливан

Предполага се, че именно от тази арабска държава произхожда думата мезе, което тук се среща под формата на миниатюрни месни или зеленчукови порции, сервирани с хумус или друг вид пюре. Характерните подправки в ливанската кухня са чесънът, лимоновият сок и ментата, като последната се използва при приготвянето на почти всички традиционни освежаващи напитки.

3. Ирак

За традиционно се счита приготвянето на различните шиш-кебапи и особено на тези от агнешко месо, които се наричат шаварма.

4. Йордания

Най-популярното ястие е мансаф, представляващо задушено агнешко, гарнирано с ориз, хляб и млечен сос.

Арабска кухня

5. Судан и Египет

И за двете държави е характерно приготвянето на медамас, представляващо доста пикантно или откровено люто пюре от бакла с чушки и лук.

6. Йемен

Няма типично йеменско ястие, тъй като тук могат да се срещнат почти всички арабски варианти на ежедневното меню.

7. Сирия

Сирийските домакини са се специализирали в приготвянето на кюфтета от булгур и техните кулинарни умения са сред най-тачените от ергените, решили да си търсят булка.

Още рецепти от арабската кухня: Дюнер кебап, Пилаф с булгур и гъби, Сусамови фалафели с таханов сос, Хумус с кайенски пипер, Катайеф.

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати