gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Японски традиционни салати

Японски традиционни салати

Надежда НедеваНадежда Недева
Джедай
965482
Японски традиционни салати
Уред за почистване на микровълнови фурни-20%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Уред за почистване на микровълнови фурни
20.00 лв.
16.00 лв.
Виж ››

Японското меню, което се състои предимно от риба, морски дарове и всякакви зеленчуци, е сред най-здравословните и диетични. Именно това е причината в страната да има над 40 000 столетника. Естествено, не само хранителният режим на японците е единствената причина за това, но и начина на хранене играе съществена роля.

Макар когато заговорим за Япония в главата ни да изниква единствено образът на различните сушито, японците консумират в голямо количество и много салати, приготвени предимно от китайско зеле.

Тук е моментът да се уточни, че т.нар. китайско зеле всъщност има за родина именно Япония.

Ето как да приготвите 2 от най-често консумираните японски зелеви салати, които обикновено се поднасят заедно с картофени крокети или с малки кюфтенца от кайма.

Японска салата Вариант 1

Необходими продукти: 1/2 глава китайско зеле, 3 с.л. соев сос, 5 с.л. оризов оцет, 3 с.л. мирин, сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне: Зелето се измива, отцежда се и се нарязва на възможно най-тънки ивички. Добавя се сол и черен пипер на вкус, а от всички останали съставки се приготвя дресинг, с който така приготвената зелева салата се облива и се разбърква добре. За да попият всички подправки, е важно да изчакате 10- 15 мин, преди да поднесете салатата.

Японска салата Вариант 2

Японски традиционни салати

Необходими продукти: 150 г зелеви листа от вътрешността на китайско зеле, 1 краставица, 1 люто чушле, сол и соев сос на вкус

Начин на приготвяне: Зелето се измива, като се отстраняват по-твърдите части от него. Всичко друго се нарязва, осолява се и се остава да престои 45 мин, за да може да се отдели сокът на зелето. Като изтече необходимото време, то се изсушава с помощта на преса за листни зеленчуци или просто се попива с кухненска хартия.

Отделно се нарязва краставицата. Лютото чушле се измива, премахва му се семето и се нарязва на кръгчета. Зелето, краставицата и чушката се слагат в съда, в който ще се сервират, поливат се със соев сос на вкус, разбъркват се и са готови за поднасяне. Тази салата също се поднася традиционно заедно с кюфтенца или картофени крокети.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати