Ароматни рецепти за сладкиши с чай

Чай

Малко са хората, които не са любители на чая. Независимо дали става въпрос за билков чай, за плодов, за черен, зелен или за някоя от многото му вариации, чаят е тази напитка, която редовно присъства на масата ни.

Интересното обаче е, че освен за пиене чаят може да бъде използван и за направата на някои сладки и сладкиши. Ето 3 от най-сполучливите рецепти за сладкиши с чай:

Чаени пръчици

Необходими продукти: 50 г пудра захар, 60 г брашно, 2 яйца, 1 ч. ч. ром, 1 пакетче черен чай

Начин на приготвяне: Ромът се затопля и в него се оставя пакетчето чай за около 20 минути, за да пусне аромата си, след което се изважда. В подходящ със се разбиват захарта и яйцата, докато станат на пяна. Прибавят се брашното и ромът и отново се разбърква. Тази смес се пълни в пош и се шприцоват пръчици върху тава, застлана с хартия за печене. Сладките се пекат в предварително загрята на 180 градуса фурна.

Ароматни чаени топчета

Необходими продукти: 1 пакетче черен чай, 300 г настърган млечен шоколад, 3 с. л. какао на прах, 250 г течна сметана

Чаени топчета

Начин на приготвяне: Сметаната се слага в подходящ съд на горещ котлон да се нагрее. Преди да кипне, в нея се слага пакетчето чай и се оставя да престои така 30 минути. Чаят се изважда, сметаната се връща на котлона и в нея се слага да се разтопи шоколадът, като непрекъснато се разбърква.

Шоколадовата смес се оставя да престои 30 минути, след което купата, в която се намира, се слага в по-широк съд, пълен с лед. Започва да се разбива с миксер до сгъстяване. От тази смес се оформят малки топчета, които се овалват в какаото. Поднасят се веднага.

Чаен кекс

Необходими продукти: 4 яйца, 1 1/2 ч. ч. захар, 1 к. ч. прясно мляко, 1 с. л. бакпулвер, 1 к. ч. олио, 4 ч. ч. брашно, 1 пакетче ванилия, 100 г сметана, 1 пакетче чай рой бос, 3 с. л. пудра захар

Кекс

Начин на приготвяне: В дълбока купа се изсипват захарта и яйцата и се разбиват с миксер, докато сместа побелее. Към тях се прибавя олиото и разтвореният в млякото бакпулвер. Разбърква се, добавя се ванилията и брашното и отново за кратко се разбива с миксер до получаването на немного гъсто тесто.

Изсипва се във форма за кекс и се пече на 180 градуса до пълна готовност. Когато кексът е готов сметаната се слага да се загрее на котлона и преди да кипне в нея, се поставя чаят и пудрата захар. Разбърква се и сосът се оставя да престои 15 мин. Пакетчето чай се маха и със сметановата течност се залива готовият кекс. Отново се оставя да престои, докато попие добре сосът.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Наталиа Петрова
Може ли чаят да бъде друг вид?
0
0