Ябълки

AdminAdmin
Администратор
94642k
Кошница с ябълки

Мекият аромат и вкус на печените ябълки са сигурен знак, че есента е пред прага ни. В северното полукълбо ябълковият сезон настъпва през късното лято и продължава до ранна зима, но има и много разновидности, които са достъпни целогодишно чрез съхраняването им на хладно или чрез импортирането им от южното полукълбо.

Ябълките (Malus domestica) са хрупкави плодове с червена, жълта или зелена кора и са част от семейство розоцветни (Rosaceae). Вкусът им варира от умерено сладък до приятно кисел, в зависимост от самия вид. Златната и червената превъзходна ябълка са меки и сладки, докато Грейни смит са забележимо по-тръпчиви. Киселите ябълки, които запазват най-добре текстурата си по време на готвене, са предпочитани за печени десерти (като ябълков пай), докато видовете превъзходни се приемат обикновено в суров вариант.

С огромно разнообразие от видове и сортове, ябълките са масово разпространени из почти всички части на света, като всеки отделен сорт има различни характеристики що се отнася до размери, цвят, вкус, период на цъфтеж и характеристики на плода.

Всяка година в света се отглеждат над 55 милиона тона ябълки, а това количество съответства на около 10 милиарда ябълки, като бройка. В световен план най-големите производители на ябълки са Китай, САЩ, Иран, Турция, Русия, Италия и Индия.

История на ябълките

Витамини в ябълките

Ябълковото дърво, чиито корени идват от Източна Европа и Северозападна Азия, е разпространено в повечето региони с умерен климат. Ябълковите дървета са едни от първите култивирани дървесни видове. В течение на столетия са създадени много хибриди, давайки ни сегашните 7500 разновидности на ябълката.

Разпространена е тезата, че ябълковото дърво произхожда от северозападните Хималаи, а тяхното култивиране започва в Мала Азия и тръгва към Кавказ, Египет и Палестина. Древните гърци са отглеждали ябълкови насаждения преди повече от 600 г. пр.н.е. От там популярността на ябълковото дърво се разпространява към Рим и едва тогава из цяла Европа.

Дълго време ябълките са асоциирани с библейската история за Адам и Ева, макар реално да не се споменава, че споменатият плод е бил ябълка. В норвежката митология на ябълките е връчена по-позитивна форма: твърди се, че магическите й сили запазват хората млади завинаги.

Състав на ябълките

Избирайте напълно узрели плодове за набавяне на най-голямо количество антиоксиданти. Проведено в университета в Инсбрук, Австрия, изследване показва, че с напълното узряване на ябълките, почти преди да са се развалили, антиоксидантните им нива всъщност нарастват. В 100 г ябълки се съдържат около: 42 ккал, 0.1 г мазнини, 0.4 г белтъчини, 12 г въглехидрати.

Ябълките са преди всичко много добър източник на пектин и целулоза, която е съсредоточена предимно в кората и семките. В ябълковите плодове се съдържат завидни количества ябълчна и лимонена киселина, флавоноиди, витамини (от групата В, С, Е, Р и РР), полезен набор от минерали с превес на калий и бор. Освен това ябълките са богати на захари - фруктоза – 6.8%, глюкоза – 2.7%, захароза – 2.2%.

Приятният ябълков аромат се дължина на многото етерични масла, които се съдържат в ябълките. Различните вкусове на отделните сортове плодове завидят от съотношението и количеството на захарите и органичните киселини. Интересно е, че съдържанието на витамин С е различно при отделните сортове ябълката, като някои видове могат да съдържат до 3 пъти повече витамин С от останалите.

Зелени Ябълки

Избор и съхранение на ябълки

Оглеждайте се за твърди плодове с богата окраска. Жълтите и зелените ябълки с лека червенина са най-добри. Ще Ви напътства предпочитанието Ви за сладък или по-кисел плод, или дали ще го консумирате в суров или в обработен вид. Важно е да запомните, че Червената и Златната превъзходна са сред най-сладките екземпляри, а Грейни смит и Гравенщайн са с най-тръпчив вкус, но по време на готвене запазват най-добре текстурата си.

Хванете ябълката и силно притиснете възглавничките на пръстите си към нея. Ако ябълката е твърда и не се усеща потъване в нея, това означава, че плодът е добър. Фитонутриентното съдържание на ябълките не се променя особено по време на съхраняването им. След 100 дни, съдържанието на фенолни съединения леко намалява, но даже и след 200 дни държани на студено, цялостното количество на тези съединения остава приблизително същото каквото е било и в деня на прибирането им.

Кулинарна употреба на ябълките

По една ябълка на ден за здраве, е казал народът и надали е случайно. Повечето полезни вещества на ябълките флавоноиди, витамин С и пектин, се намират в кората и месестата част непосредствено под нея. Затова не белете ябълките при консумация, а само добре ги почиствайте. Нарязаната с метален нож ябълка бързо покафенява, защото намалява количеството на витамин С и повърхността се окислява. Ако напръскате ябълките с малко лимонов сок, може да предотвратите този процес. При термично обработените ябълки полезните вещества намаляват с около 40%, което обаче не бива да ви спира да си приготвяте ябълков пай или пълнени ябълки.

Всъщност ябълките са много податливи на кулинарна употреба, откъм съчетанието на вкуса им с други продукти. С ябълки се приготвят много пайове, ябълков щрудел, ябълков кекс и разнообразни ябълкови сладкиши, където често ги слагаме в комбинация с канела. Ябълките подхождат и на печени меса, а са и един от любимите плодове за консервиране, предимно в ябълково сладко, ябълков мармалад, ябълков оцет или пък сок.

Сладкиш от ябълки и грис

Как да им се насладим

Освен, че могат да бъдат консумирани сурови, ябълките са прекрасна добавка и към салати, и към готвени изделия.

Съвети за приготвяне на ябълки:

• Измийте ябълките под бистра течаща вода. Ако са органични- не ги белете, освен ако самата рецепта не го изисква.

• За да избегнете покафеняването им докато ги режете, поставете резените в съд със студена вода, в който сте добавили лъжица лимонов сок.

• За използване в бъдещи десерти с ябълки, нарязаните ябълки могат да бъдат съхранявани добре във фризер.

И казано накратко - съхранявайте ябълките в хладилник и се наслаждавайте на сладкия и хрупкав плод поне 3-4 пъти седмично.

Ползи от ябълките

Ябълките съдържат дълъг списък фитонутриенти, които действат като антиоксиданти и поддържат здравословното състояние на сърцето ни. За да се възползваме максимално от тях им е важно да ги приемаме с кората им. Естествено тъй като тя е изложена на външните въздействия, Ви препоръчваме да купувате органично отглеждани ябълки с цел минимизиране на нежеланото влияние от пестицидни спрейове или други потенциални замърсители.

Ябълки

Наред с антиоксидантите и диетичните фибри, съдържащи се в ябълките, флавоноидите са третата причина тези плодове да бъдат включени в една добра поддържаща сърцето диета.

Макар и в не толкова задълбочени изследвания, в сравнение с тези, касаещи здравословното състояние на сърцето, ябълките изскачат и в проучвания, отнасящи се до риска от рак. Редуцираният риск от рак на белите дробове при жените се свързва с ежедневната консумация на ябълки. Всъщност когато става въпрос за поддържане здравословното състояние на белите дробове, ябълките се появяват на първо място сред плодовете и за разлика от грейпфрутите, или въобще от цитрусовите плодове като цяло, те по забележителен начин редуцират риска от астма например.

Не считайте, че ябълките са по-малко специални в сравнение с по-екзотичните и по-малко разпространени консумирани плодове. Те със сигурност не са! Ябълките комбинират флаваноиди, фибри и антиоксиданти по уникален и несравним начин. Доказано е, че ябълковият сок е изключително полезен, като по-мътния, съдържащ и власинки, е за предпочитане пред бистрия. Максималната полза от ябълките обаче се крие в консумирането им като цял плод, а ключовите им предимства се извличат чрез консумирането на три средно големи ябълки на седмица.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес

Рейтинг

4.4
57
44
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Иван Любомиров
Иван Любомиров
29.12.2012 12:52
От 20 години ям по 3-4,ябълки всеки ден. Не съм стъпвал при лекар, нямам пломби. Невероятни плодове! !!!
9
0