Серотонин

Серотонин

Серотонинът представлява моноаминен невротрансмитер, синтезиращ се в мозъка и стомашно-чревния тракт. Той играе много важна роля в регулирането на процесите на съня, сърдечния ритъм и дишането.

За първи път серотонинът е изолиран през 1948 година. Познат е още като хормон на щастието. Въпреки факта, че се отделя в мозъка, където изпълнява своите функции, в организма се намира именно в храносмилателния тракт и тромбоцитите.

Функции на серотонин

Серотонинът изпълнява функцията на преносител на нервни импулси. Той играе важна роля в дейността на стомашно-чревния тракт и в процесите на съсирване на кръвта. Има много важно действие в психическата стабилност на човек, като балансира емоциите и настроенията. Серотонинът влияе и върху начина на хранене, върху нормалното функциониране на мускулите, сърдечно-съдовата система и някои части на ендокринната система.

Серотонинът участва активно и в процесите на регулация на денонощния ритъм на тялото, сексуалното поведение, телесната температура. Оказва влияние върху чувството за болка, гадене и повръщане.

Серотонинът има непряко участие в регулирането на съня, защото се явява прекусор на хормона мелатонин. Разликите в нивото на серотонин при мъжете и жените е незначителна, като малко по-високи са нивата му при по-силния пол. Разликите в начина, по който двата пола реагират на спада на серотонин обаче са съществени. В това се крие и обяснението на въпроса защо жените са по-склонни към депресивни състояния.

Източници на серотонин

Шоколад

Храните, от които човек може да си набави серотонин, са банани, шоколад, ядки, спанак и зелени салати, люти чушки, тиква и тиквено семе. За да се увеличи нивото на серотонин в организма се препоръчва пиенето на повече вода, прием на малко сол и прекарване на повече време в разходки на открито и на слънце.

От горните редове става ясно, че любимият на мнозина шоколад е един от най-добрите източници на серотонин. За да има пълноценно действие обаче, той трябва да бъде черен. Натуралният шоколад с поне 70 % какао е един от най-добрите начини за набавяне на серотонин.

Друго, което трябва да се отбележи е, че синтезът на серотонина започва с помощта на триптофан. Това е естествен прекурсор на серотонина и ценна аминокиселина, намираща се в белтъците на храната. Най-добрите източници на триптофан са риба, сирена, различни видове меса, мляко и тиквено семе.

Серотонин и спортуване

Редовната физическа активност доказано подобрява фигурата и настроението. Спортът повишава нивата на норепинефрин и серотонин в мозъка. Движението като цяло е невероятен лек за преодоляване на депресивни състояние. Физическото натоварване прогонва негативните мисли и подобрява настроението.

Ниски нива на серотонин

Прекалено ниските нива на серотонина в организма са вредни за здравето, защото предразполагат към агресивно поведения и депресия, фибромиалгия, раздразнителен стомах и нервни разстройства. Недостигът на този невротрансмитер може да причини демотивация и нарушения в съня.

Хормони

Изследване показва, че мъже, които се намират в депресивни състояния, произвеждат ниски нива на серoтонин или имат малко клетки, които използват хормона като посредник за предаване на импулсите. Освен това лица, извършили престъпления след употреба на алкохол, изнасилвачи и убийци също имат ниски нива на хормона.

Според друго изследване при малки деца, починали без видима причина, са установени сравнително ниски нива на серотонина и на ензима, който отговаря за неговия синтез. Смята се, че синдромът на детската смърт при новородените е причинен именно от този недостиг.

Несъмнено серотонинът е изключително важен невротрансмитер. Широкото му разпространение показва влиянието му върху редица функции на организма. Около 40 млн. мозъчни клетки са в пряка зависимост от настроението, апетита, потентността, топлообмена, познанията и отчасти съня.

Серотонинов синдром

Серотиновият синдром представлява състояние, при което нивата на серотонин в мозъка и кръвта са твърде високи. Синдромът най-често е резултат от самолечение или грешки в назначено лечение, при което дозите на лекарството не отговарят на нуждите на пациента. Може да се срещне и като страничен ефект на някои от по-старите видове антидепресанти.

Симптомите на серотониновия синдром включват страх, треперене, объркване, проблеми с координацията, висока температура, ускорена сърдечна дейност. В много редки случаи може да настъпи смърт.

Рейтинг

5 3
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати