Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
ЩукаЩука
10 Май
Щуката /Esox lucius/ представлява хищна риба, която е широко разпространена в Европа, Азия и Америка. Щуката се среща в голяма част от българските язовири, включително Огоста, Жребчево, Сопот, Въча, Рабиша, Нови хан, Алино...
Как се почиства риба щука?Как се почиства риба щука?
07 Март
Щуката е едра хищна риба, която е широко разпространена у нас. Може да се срещне почти навсякъде- в Азия, Америка и Европа. Щуката има много добри кулинарни качества. Това я прави подходящо допълнение и съставка в много...
Пържена щукаПържена щука
17 Април
Ако имате време, кипнете вода и полейте щуката - така по-лесно се чисти, защото кожата й е много твърда. Измийте я нарежете на шайби. Осолете рибата и оставете да си поеме солта....
Панирана ЩукаПанирана Щука
28 Март
Почистваме и обезкостяваме щуката, така че да се получат филета. Един час преди да панираме филетата, ги посоляваме, за да може да си поеме солта. В купа смесваме брашното, яйцето и галетата....
Печена ЩукаПечена Щука
18 Май
По-правило много големите риби се дерат, но с риба до 4 кг., може би и няма да се наложи да я дерете....
Никулденска щукаНикулденска щука
05 Дек.
Рибата се измива добре и се почиства на течаща вода. От нея с помощта на нож се оформят филета. Те се овалват в марината от изброените съставки. Съдът се затваря и се прибира в хладилник за 1 час....
Задушена щукаЗадушена щука
07 Февр.
Почистете щуката. Нарежете рибата на парчета, или я оставете цяла. Подредете в тенджера под наклон като керемиди. Залейте с виното, сипете врялата вода, овкусете с черния пипер и солта и задушавайте на тих огън, докато...
Щука по френскиЩука по френски
30 Април
1
Изчистете щуката. Направете марината от водата, оцет и подправките - скилидките чесън, магданоза, дафиновите листа и зърна черен пипер. Накиснете рибата за 4-5 часа в нея, след което я отцедете и я прехвърлете в намаслена...
Чорба от ЩукаЧорба от Щука
03 Окт.
Проверява се дали рибата се е сварила, и ако е така, се добавят всички останали подправки и зелении. Яденето се държи още десетина минути на котлона и се отстранява. Готовата чорба се сервира с лимонов сок....
Щука с хрянЩука с хрян
29 Ноем.
Поставяме почистените порции щука във вряща подсолена вода, в която сме добавили лимонов сок и нарязаните зеленчукови корени. Варим 12 - 14 минути. Подреждаме сварените порции в чинии със сметанов хрян и поднасяме....
Щука на фурнаЩука на фурна
26 Май
Парчетата щука се подреждат в намазнена тава с малко бяло вино и се слагат да се пекат в загряна фурна на 200 градуса....
Щука на тиганЩука на тиган
02 Февр.
Кожата на тази риба е много твърда, така че може да полеете щуката с вряла вода - така ще се изчисти по-лесно. Нарежете рибата на шайби, посолете и оставете за кратко....
Пудинг от щукаПудинг от щука
22 Август
Пудингът от щука се вари около 40 минути на водна баня и задължително под похлупак. Поднася се с гарнитура доматен сос....
Щука със сайдерЩука със сайдер
07 Юни
Подправките се слагат непосредствено преди поднасяне. По желание може да сипете малко лимонов сок и да поръсите с магданоз....
Как се готви целинаКак се готви целина
06 Май
1
Целината е богата на витамини и съдържа съвсем малко калории - 8 калории в сто грама продукт. Достъпна е през цялата година и съвсем не е скъпа. Целината е идеална за диета и за ежедневно ядене. Зелената част на...
Как се готви коприваКак се готви коприва
16 Април
1
Може да се каже, че копривата е едно чудо с което ни е дарила природата. Тя е известна със своето стягащо, отхрачващо, тонизиращо, противовъзпалително и диуретично действие. Копривата е източник на бета-каротин, витамини...
Как се готви елдаКак се готви елда
31 Март
9
Елдата е наричана още гречка и е продукт, който не е типичен за българската национална кухня. За нейна родина се смята Индия, а е изключително полулярна в Русия. Елдата е много полезна и дори се приема като заместител...
Как се готви езикКак се готви език
11 Февр.
Преди да се готви, той трябва добре да се измие или да се бланшира и след това да се полее със студена вода. След това се слага в тенджера, залива се със студена вода и на слаб огън се загрява до кипване....
Как се готви зарганКак се готви зарган
10 Септ.
Зарганът е част от даровете на морето. Това е стадна хищна риба, която се отличава със силно източеното си и издължено тяло, както и силно издължените челюсти, подобни на човка. Често я бъркат със змиорката, но рибите са...
Как се готви лефер?Как се готви лефер?
01 Септ.
Рибата лефер се готви по различни начини. Най-често се пече на скара, пържи се или се вари. Вареният лефер е много вкусен с пресни гъби, а печеният толерира различни съставки като сирене, чери домати и билки....
Как се готви грахКак се готви грах
26 Януари
Ето че вече няма да се налага да се мъчите и да готвите граха по 3 часа или дори повече. А в какво да вложите готвен грах, вижте в галерията ни по-горе!...
Как се готви артишокКак се готви артишок
26 Януари
След като знаете как се готви артишок, прочетете също: - как се вари артишок; - как се бели артишок; - как се яде артишок;...
Как се готви ярешко?Как се готви ярешко?
19 Ноем.
Има държави, в които ярешко се накисва в мляко, като тук е моментът да уточним, че според някои вярвания ярешкото не трябва нито да се накисва, нито да се готви с млякото на майката-коза....
Как се готви херингаКак се готви херинга
13 Ноем.
Маринованата херинга е сред най-популярните у нас консервирани риби. Особено атрактивни са онези рулца от риба, които са набучени на клечка за зъби и са пълни я с маслинки, я с морковче или пък лук. Няма как да не сте...
Как се готви Фагри?Как се готви Фагри?
12 Ноем.
Ако не сте чак такива любители на рибата и не спазвате златното правило, гласящо че риба трябва да се консумира поне веднъж седмично (за предпочитане и повече), то надали сте чували за рибата фагри. Фагри е хищна риба...