Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
ЩукаЩуката /Esox lucius/ представлява хищна риба, която е широко разпространена в Европа, Азия и Америка. Щуката се среща в голяма част от българските язовири, включително Огоста, Жребчево, Сопот, Въча, Рабиша, Нови хан, Алино...
10 Май
Как се почиства риба щука?Щуката е едра хищна риба, която е широко разпространена у нас. Може да се срещне почти навсякъде- в Азия, Америка и Европа. Щуката има много добри кулинарни качества. Това я прави подходящо допълнение и съставка в много...
07 Март
Пържена щукаАко имате време, кипнете вода и полейте щуката - така по-лесно се чисти, защото кожата й е много твърда. Измийте я нарежете на шайби.
Осолете рибата и оставете да си поеме солта....
17 Април
Панирана ЩукаПочистваме и обезкостяваме щуката, така че да се получат филета.
Един час преди да панираме филетата, ги посоляваме, за да може да си поеме солта.
В купа смесваме брашното, яйцето и галетата....
28 Март
Печена ЩукаПо-правило много големите риби се дерат, но с риба до 4 кг., може би и няма да се наложи да я дерете....
18 Май
Никулденска щукаРибата се измива добре и се почиства на течаща вода. От нея с помощта на нож се оформят филета. Те се овалват в марината от изброените съставки. Съдът се затваря и се прибира в хладилник за 1 час....
05 Дек.
Задушена щукаПочистете щуката. Нарежете рибата на парчета, или я оставете цяла. Подредете в тенджера под наклон като керемиди.
Залейте с виното, сипете врялата вода, овкусете с черния пипер и солта и задушавайте на тих огън, докато...
07 Февр.
Щука по френскиИзчистете щуката.
Направете марината от водата, оцет и подправките - скилидките чесън, магданоза, дафиновите листа и зърна черен пипер.
Накиснете рибата за 4-5 часа в нея, след което я отцедете и я прехвърлете в намаслена...
30 Април
1
Чорба от ЩукаПроверява се дали рибата се е сварила, и ако е така, се добавят всички останали подправки и зелении.
Яденето се държи още десетина минути на котлона и се отстранява. Готовата чорба се сервира с лимонов сок....
03 Окт.
Щука с хрянПоставяме почистените порции щука във вряща подсолена вода, в която сме добавили лимонов сок и нарязаните зеленчукови корени. Варим 12 - 14 минути.
Подреждаме сварените порции в чинии със сметанов хрян и поднасяме....
29 Ноем.
Щука на фурнаПарчетата щука се подреждат в намазнена тава с малко бяло вино и се слагат да се пекат в загряна фурна на 200 градуса....
26 Май
Щука на тиганКожата на тази риба е много твърда, така че може да полеете щуката с вряла вода - така ще се изчисти по-лесно.
Нарежете рибата на шайби, посолете и оставете за кратко....
02 Февр.
Пудинг от щукаПудингът от щука се вари около 40 минути на водна баня и задължително под похлупак. Поднася се с гарнитура доматен сос....
22 Август
Щука със сайдерПодправките се слагат непосредствено преди поднасяне. По желание може да сипете малко лимонов сок и да поръсите с магданоз....
07 Юни
Как се готви целинаЦелината е богата на витамини и съдържа съвсем малко калории - 8 калории в сто грама продукт. Достъпна е през цялата година и съвсем не е скъпа. Целината е идеална за диета и за ежедневно ядене.
Зелената част на...
06 Май
1
Как се готви коприваМоже да се каже, че копривата е едно чудо с което ни е дарила природата. Тя е известна със своето стягащо, отхрачващо, тонизиращо, противовъзпалително и диуретично действие. Копривата е източник на бета-каротин, витамини...
16 Април
1
Как се готви елдаЕлдата е наричана още гречка и е продукт, който не е типичен за българската национална кухня. За нейна родина се смята Индия, а е изключително полулярна в Русия.
Елдата е много полезна и дори се приема като заместител...
31 Март
9
Как се готви езикПреди да се готви, той трябва добре да се измие или да се бланшира и след това да се полее със студена вода.
След това се слага в тенджера, залива се със студена вода и на слаб огън се загрява до кипване....
11 Февр.
Как се готви зарганЗарганът е част от даровете на морето. Това е стадна хищна риба, която се отличава със силно източеното си и издължено тяло, както и силно издължените челюсти, подобни на човка. Често я бъркат със змиорката, но рибите са...
10 Септ.
Как се готви лефер?Рибата лефер се готви по различни начини. Най-често се пече на скара, пържи се или се вари.
Вареният лефер е много вкусен с пресни гъби, а печеният толерира различни съставки като сирене, чери домати и билки....
01 Септ.
Как се готви грахЕто че вече няма да се налага да се мъчите и да готвите граха по 3 часа или дори повече.
А в какво да вложите готвен грах, вижте в галерията ни по-горе!...
26 Януари
Как се готви артишокСлед като знаете как се готви артишок, прочетете също:
- как се вари артишок;
- как се бели артишок;
- как се яде артишок;...
26 Януари
Как се готви ярешко?Има държави, в които ярешко се накисва в мляко, като тук е моментът да уточним, че според някои вярвания ярешкото не трябва нито да се накисва, нито да се готви с млякото на майката-коза....
19 Ноем.
Как се готви херингаМаринованата херинга е сред най-популярните у нас консервирани риби. Особено атрактивни са онези рулца от риба, които са набучени на клечка за зъби и са пълни я с маслинки, я с морковче или пък лук. Няма как да не сте...
13 Ноем.
Как се готви Фагри?Ако не сте чак такива любители на рибата и не спазвате златното правило, гласящо че риба трябва да се консумира поне веднъж седмично (за предпочитане и повече), то надали сте чували за рибата фагри.
Фагри е хищна риба...
12 Ноем.