Ахчакът е диалектна форма на думата катък. Други названия на същото ястие, в различните краища на България, се среща като кутмач или крокмач. Освен различните наименования, тези млечни ястия се различават в приготвянето по някои признаци. Докато кутмачът, крокмачът и ахчакът са млечни продукти, то катъкът е млечно ястие с повече съставни продукти и съответно по-богато на вкус.
За ахчака са ви необходими:
- 4 литра овче прясно мляко;
- 1 ч.л. сол.
Първоначално трябва да оставите овчето мляко да се свари за около 4 часа на слаб огън. Важно е по време на варенето да не отваряте тенджерата или да разбърквате млякото.
Когато е сварено, го сваляте от котлона и го оставяте да се охлади. За целта може да го преместите в хладно помещение. Необходимо е да го разбъркате с дървена лъжица, за да не се образува каймак по повърхността.
След това прибавяте солта и продължавате да бъркате, докато не получите гъста консистенция. Друго важно условие е да държите тенджерата единствено в хладното помещение.
Оставяте ахчака да престои в него за около 1 седмица. Когато измине този период, може да го пресипете в сухи буркани, които да затворите с капачки. Готовите буркани ги съхранявате в хладилник за около 2 седмици, за да получите още по-голяма гъстота на млечния продукт.
След това може да оставите бурканите в помещение с температура между 0 и 4 градуса. Млечният продукт може да бъде годен за консумация в рамките на няколко месеца, ако се съхранява на подобни температури.
Вижте и нашите предложения за:
- разядки със сирене
Коментари